U wilt goedkopere concerten en minder geouwehoer in de zaal

Na vier weken in het nieuwe jaar is wel duidelijk wat de meeste lezers van Alternative Blog volgens de poll van de laatste weken het liefst willen: goedkopere concerten, bovendien met minder geouwehoer in de zaal. Ruim 30 procent van de stemmers gaf dit aan. Het zal helaas ijdele hoop zijn: ook al lijken de prijsstijgingen de afgelopen tijd zeker in de clubs over het algemeen te zijn gestagneerd, kaartjes voor een concert in de Heineken Music Hall zullen heus niet opeens onder de 30 euro gaan kosten. En met de extreem dure, doch uitverkochte shows van Neil Young hebben we er natuurlijk weer een fikse uitschieter naar boven bij, toch tot verontwaardiging van veel fans.

De reden van de prijsstijgingen is zonder er nu al teveel over uit te wijden bekend: artiesten verkopen door (gratis) downloaden minder cd's. Waarmee we met zo'n 15 procent van de stemmen op de derde grootste wens uitkomen: goedkopere cd's. Maar zouden jullie dan ook echt meer gaan kopen? Ondergetekende overigens wel; zelf geef ik maximaal 18 euro uit aan een nieuwe cd, 15 tot 16 euro vind ik een redelijke prijs voor een album met een normale lengte. Al is het vaak slim om te wachten tot een album van een populairdere band vijf tot zes maanden later in de midprice-bakken belandt.

Leuk om te zien: op de tweede plaats met 20 procent van de stemmen: de blog-lezers willen meer spannende nieuwe bandjes ontdekken die echt weten te verrassen, liever dan goed werk van gevestigde namen (7,5 procent). Mooi zo, dan doen we ons best om meer onbekende acts te vinden om meer over te schrijven. De huidige reünierage interesseert jullie niet heel veel: twee procent kan er best nog wat bij hebben, bijna vier procent smeekt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn in 2008.

Ik ben ook blij verrast door het percentage van 13 procent van de stemmers dat na een rookverbod (bijna 9 procent wil doorroken in de concertzaal) ook best een ouwehoerverbod in concertzalen zou willen. Je wordt er soms ook niet goed van, zelfs bij hardere concerten. Sta je vrij vooraan in een poging om van de band te genieten waarvoor je dat nogal pittig geprijsde kaartje hebt gekocht, staan er achter, voor of naast je mensen zonder aandacht voor wat er op het podium gebeurt en zonder respect voor de artiest hun weekend of werkweek door te nemen. Op luide toon, anders verstaan ze elkaar immers niet. "Ja, gezellig met vrienden naar de kroeg geweest van het weekend. Veel gezopen!" "Wat zeg je? De muziek staat zo hard!" Ook leuk: "Dit is zo'n goed nummer! Dit is echt m'n favoriete nummer! Ze spelen het zo goed! Wauw! Ik ga het straks thuis meteen weer opzetten."

En die types kijken je maar verbaasd en vragend aan als je vraagt of ze niet beter in de kroeg kunnen gaan zitten. Hebben ze ook geen last van die herrie, toch? OOR-columnist Hooijer/Tom Engelshoven pakt het anders aan, schreef hij laatst. "Volgens mij heb jij een ontzettende hekel aan muziek", luidt zijn repliek aan notoire kletskousen terwijl de band bezig is.

Een zero-tolerancebeleid lijkt me op zijn plaats voor dit soort incidenten die steeds vaker steeds dichter bij het podium en dus verder weg van de bar – waar het ook hinderlijk is – lijken plaats te vinden. Klopt dit volgens jullie ook? Maar als de ene groep bezoekers de andere de tent uit gaat trappen, is het einde gauw zoek. Bij deze nog eens de oproep: blaat je er bij een concert liever op los met je vriendjes of vriendinnetjes, blijf dan alsjeblieft weg. En dan zeg ik het heel netjes. Dit schreeuwt (schreeuwt!) om een poll. Poll? Kijk rechts en stem!

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “U wilt goedkopere concerten en minder geouwehoer in de zaal

  1. PIeter

    Ik vind de concert prijzen niet eens het ergste, maar wat voor een bedragen ticketmaster aan service kosten rekent is gewoon niet normaal. je bent zo 3, 4 euro extra per kaartje kwijt, afzetters.

      /   Reply  / 
  2. Jimmy Shelter

    Het hangt natuurlijk een beetje van het genre af.

    Bij een hardcore/punk/metal concert moet je sowieso flink je best doen er boven uit te komen, maar mensen die door een rustig luisterliedje heen staan te kleppen mogen van mij idd wel ergens heen gaan.

    Ik vind overigens de armen met mobiele telefoons erin voor mijn beeld een stuk storender. Zou me niks verbazen als sommige mensen de band pas zien als ze op YouTube naar hun crappy opnames zitten te kijken.

      /   Reply  / 
  3. maarten

    Goedkopere cd’s is het probleem niet. Dankzij de stand van de dollar ben ik al vier jaar niet noemenswaardig in een platenzaak geweest. Op bijvoorbeeld spun.com zijn de nieuwste cd voor 13 dollar 50 te krijgen. Is nog geen 10 euro. En als je er genoeg tegelijk besteld zijn de verzendkosten te verwaarlozen.
    Over dat ouwehoerverbod gesproken: de W2 in Den Bosch heeft al bijna jaar lang de shut-up club. Luisteroncerten waar je je bek moet houden…

      /   Reply  / 
  4. Marco

    Het ge-ouwehoer tijdens concerten is, zoals Hooyer ook al signaleerde, een typische Hollandse ziekte en de belangrijkste reden waarom ik mijn live-plezier al jarenlang in België en Duitsland zoek én vindt.

      /   Reply  / 
  5. Alexander

    De prijzen van de kaartjes zit ik niet zo mee. Wel die servicekosten van Ticketmaster. Dat die er zijn, okee, maar dat het per kaartje gaat, is belachelijk. Het kost je voor 2 kaartjes al bijna 9 euro!
    Ik steun een band verder liever door naar een concert te gaan dan een cd te kopen (tenzij ik ze echt extreem goed vind). Die CD’s blijven belachelijk duur. 18 euro voor een plaatje is gewoon knots. Het zou mooi zijn als er een bekende band gewoon uit protest z’n plaat voor 10 euro aanbied. Dan zien we wel hoeveel er volgen.

      /   Reply  / 
  6. PP

    @ Alexander,
    Het goedkoper aanbieden op initiatief van een band is al vaker gebeurd; het veranderde geen moer.
    De situatie begint nu pas interessant te worden, omdat de CD zijn langste tijd gehad heeft. Nu wordt de zaak voor het gehele systeem (labels, maatschappijen etc.) pregnanter doordat CD niet langer het dominant design is en dat is te voelen in de heilige portemonnee.
    Sponsering dmv concertbezoek is dan een voor de hand liggend business model, zoals je zelf al laat zien in je consumentengedrag.

      /   Reply  / 
  7. toolhead

    Die poll keuze van “het is toch geen bioscoop?” is me een keer als weerwoord gegeven door een gast toen ik ‘m bij Pinback op z’n schouder tikte.
    Het valt mij ook wel op dat het vooral in Nederland is, en dan met name in Utrecht (publiek in Tivoli is soms echt bizar luidruchtig) en Amsterdam (Melkweg, Paradiso…).
    Ik ga bij een punk/metal/ander hard concert niet snel er iets van zeggen en achterin of bij de bar doe ik dat ook eerder niet dan wel, maar bij singer-songwriters of bands als Sigur Ros en andere muziek waarbij je veel rustige momenten hebt (en zelfs op een festival bij Radiohead), heb ik wat dat betreft weinig geduld.

      /   Reply  / 
  8. Susanne

    Stukje uit een concert-recensie: Paul Weller akoestisch ook briljant
    Gehoord: Paradiso, Amsterdam, vrijdag 14 september 2007
    Door Peter van Brummelen http://www.parool.nl 15/09/2007
    “(…)In geen ander nummer uit Wellers immense oeuvre doet die folkinvloed zich zo sterk gelden als in Wild wood. Het nummer, in Nederland vooral bekend uit een tv-commercial voor Brandbier, was in Paradiso een hoogtepunt, dat door al die Engelsen op voetbalstadionvolume woord voor woord werd meegezongen. Eenzelfde ontvangst kregen de Jamsongs English rose en The butterfly collector.
    Mooi concert, maar zoals gebruikelijk bij akoestische optredens in Paradiso werd ook dit verstierd door bezoekers die keihard door de muziek stonden te kletsen. Waarom zou je zo veel geld neertellen als je toch niet voor de muziek komt, vraag je je dan gewoonlijk af. Dit keer was het nog gekker: waarom zou je helemaal de Noordzee oversteken om tijdens een concert een potje te gaan ouwehoeren?”

      /   Reply  / 
  9. Rebecca

    ik vind gewoon dat mensen hun bek moeten houwe als ze bij een concert zijn. Als ze alleen maar kletze kunnen ze net zo goed een kletsavondje thuis organiseren >=(

      /   Reply  / 
  10. Pingback: Londense zaal legt babbelkousen zwijgen op | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>