Nieuwe Tricky uit in juli: Knowle West Boy

TrickyEen eerste nieuw teken van leven na vijf jaar van Adrian Thaws a.k.a. Tricky uit Bristol viel donderdag op. De komst van de inmiddels 40-jarige, grillige geluidstovenaar en rapper uit Bristol naar het Spaanse Benicassim Festival werd bevestigd. En dat terwijl we 'm al bijna waren vergeten. En vandaag zien we dat er ruim vijf jaar na man's vorige plaat Vulnerable eindelijk weer een nieuw Tricky-album aankomt: Knowle West Boy, te verschijnen op 7 juli en genoemd naar de buurt waar Tricky is opgegroeid. Op de  bijbehorende website kun je al een fragment horen van het nieuwe nummer Council Estate, dat aangenaam rauw en opgefokt klinkt, terwijl Tricky's doorrookte stem iets minder lijkt te raspen dan voorheen.

Het is nogal een verschil met debuut Maxinquaye, waarmee Tricky in 1995 bergen opzien baarde dankzij de dromerige samples en vertraagde hiphopbeats, met een enkele agressieve uithaal in de vorm van Public Enemy-cover Black Steel. Net als Portishead was hij ook niet al te blij met het journalistenhokje 'triphop' waarin hij werd ingedeeld…

Op volgende albums als Pre-Millennium Tension en Angels With Dirty Faces werd de muziek dan ook steeds onnavolgbaarder en moeilijker te vatten, maar de optredens in clubs en op onder meer Rock Werchter en Pinkpop waren steevast indrukwekkend. Blowback uit 2001 vormde een luchtiger, doch minder geslaagde ommekeer. Daar mochten ook weer behapbare liedjes op staan, op het gladde af, zelfs met behulp van Live-zanger Ed Kowalczyk, de Red Hot Chili Peppers en Alanis Morrissette.

Als de toonzetting op Knowle West Boy over het geheel echter zo rauw is als de stukjes Council Estate, dan staat ons een indrukwekkende terugkeer van meneer Thaws te wachten. In dat geval: welkom terug!

Tracklisting Knowle West Boy
1. Puppy Toy
2. Bacative
3. Joseph
4. Veronica
5. C'mon Baby
6. Council Estate
7. Past Mistake
8. Coalition
9. Cross To Bear
10. Slow
11. Baligaga
12. Far Away
13. School Gates

Fragment Council Estate (1)

Fragment Council Estate (2)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nieuwe Tricky uit in juli: Knowle West Boy

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in mei 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>