Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. Na april volgt tamelijk onverbiddelijk mei.

Hoeveel geld de betaal-wat-je-wil-methode rond de online release van In Rainbows Radiohead uiteindelijk heeft opgeleverd, is nooit bekend gemaakt. Wel zegt zanger Thom Yorke in een interview een dergelijke truc niet meer te zullen herhalen. Nine Inch Nails doet dat wel: Trent Reznor moet niets meer van platenmaatschappijen hebben en stelt zijn nieuwe werk The Slip gratis beschikbaar. The Cure (foto) verzint een andere truc om fans op te warmen voor een nieuw album: een zomer lang komt er iedere dertiende van de maand een nieuwe single uit, die Robert Smith in een van zijn poppiër buien laat horen.

Tom Waits onderneemt in 2008 weer eens een van zijn vrij zeldzame tournees. Wellicht om de aandacht af te leiden van het Tom Waits cover-album van Scarlett Johansson, met gemak de slechtste plaat van het jaar? Hoe dan ook, de Glitter and Doom-tour slaat Nederland helaas over. Wel kunnen we hier meegenieten van een vreemde, typisch Waitsiaanse persconferentie (foto links). Verwarring zaaien, daar is onze favoriete brombeer immers goed in.

Net als dEUS trouwens; de Belgische band maakt alweer een net-niet album in de vorm van Vantage Point: typisch zo’n album waarvan de nummers los heerlijk zijn, maar het geheel is om de een of andere reden nauwelijks om door te komen. Dan maken in mei de platen van The Last Shadow Puppets en Portishead toch meer indruk. Overigens laat ook Bristolse stadsgenoot van Portishead weer van zich laten horen: de inmiddels 40-jarige Tricky. Veel indruk maakt hij dit jaar niet met zijn nieuwe plaat Knowle West Boy.

Nee, een weirde video van Pete Doherty en Amy Winehouse maakt zelfs meer tongen los: voor de webcam spelen zij stoned als een garnaal met babymuisjes. Over muizen gesproken: Beck maakt zijn nieuwe album Modern Guilt met producer Danger Mouse. Maken voorlopig geen plaat: de Red Hot Chili Peppers, die een jaartje op sabbatical gaan om de opbrengsten van hun lange Stadium Arcadium-tournee te tellen.

Over forse opbrengsten gesproken: een initiatiefwet die doorverkoop van concertkaarten tegen woekerprijzen moet verbieden, is eindelijk echt in de maak, met dank aan SP en CDA. De nieuwe wet is op het moment van schrijven echter nog niet aangenomen door de Tweede Kamer. Intussen weet ook een Nederlandse band het Radiohead-trucje toe te passen: het Utrechtse Silence Is Sexy geeft gratis het fraaie nieuwe album This Ain’t Hollywood weg, via een torrentsite nog wel. Hulde voor zo’n moedig initiatief!

Ook aan de hand in mei: VPRO’s 3VOOR12 viert het tienjarig bestaan. Coldplay’s Chris Martin gunt ons een zeldzaam goede blik op zijn tanden. Sonic Youth verkoopt een plaat via koffieketen Starbucks. Een nieuw project van de organisatie van Rock Werchter, Werchter Boutique, flopt genadeloos.

En Metallica cancelt op het laatste moment een helikopter om toch in de file te gaan staan naar de 39ste editie van Pinkpop. Ach ja, Pinkpop, enkele razende reporters in Landgraaf sms’en en e-mailen zich drie dagen de blubber om de lieve lezer thuis te laten weten wat er allemaal gebeurt op die draf- en renbaan.

Alternative Blog in mei.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in juni 2008 | Alternative

  2. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in juli 2008 | Alternative

  3. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in oktober 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>