Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten Welke drummer keek in februari ook alweer niet uit bij het oversteken en wie schreef er een brief aan de Engelse koningin? Verrek: de Babyshambles-concerten gingen gewoon dóór!

Februari begint met een onverwacht verlies binnen de Nederlandse indie: na 14 jaar en vier albums geeft het Amsterdamse Caesar (foto) aan het welletjes te vinden: begin april is er een afscheidsconcert in de Melkweg. Caesar is die maand niet de enige om het bijltje erbij neer te gooien: ook James Lavelle’s project UNKLE houdt op te bestaan, maar brengt nog wel een of twee remixalbums uit in 2008. Even lijkt het er ook op dat een in 2003 ingezette pauze van het Canadese collectief Godspeed You Black Emperor niet tijdelijk, maar voorgoed blijkt te zijn. Frontman Efrim Menuck blijkt echter verkeerd geciteerd te zijn in een interview. De groep blijft bestaan, wat overigens niet betekent dat er nieuw werk op komst is.

Op dat moment zweert ene Damon Albarn trouwens nog bij hoog en bij laag dat zijn al langer geleden overleden band Blur toch echt niet meer bij elkaar zal komen. Well, he lied, zoals we inmiddels weten. Wel definitief terug met een nieuwe plaat en een concert in Utrecht: Tindersticks.

Veteranen die wel bezig zeggen te zijn met nieuwe muziek: de Engelse Gang Of Four. Tot op heden is het blijkbaar bij woorden en schrijven gebleven. Nieuwe kansen in 2009? Terwijl vriendelijke popacts voor iedereen hun zomershows al bekend maken, gaat er geen maand voorbij zonder nieuws rond Radiohead. Dit keer tracht een wanhopige ex-platenmaatschappij van de band genaamd EMI een graantje mee te pikken van het succes van In Rainbows en de aanstaande zomertournee, door een voor de ware fans compleet waardeloze Best Of van de groep op de markt te slingeren. Zonder werk van In Rainbows uiteraard, waar EMI de rechten niet over heeft.

Frank Black/Black Francis weet wel wat respect tonen voor een in dit geval geleden artiest, met een mini-concert bij het standbeeld in Zwolle van vaderland’s ultieme rock ‘n rollpersonificatie Herman Brood. Zijn plaat Bluefinger is immers geheel gewijd aan Brood. Zou het bij dat optreden bij Brood’s standbeeld in Zwolle een beetje stil zijn geweest? In de zalen gaat het geouwehoer tijdens concerten onverminderd door, tot groeiende ergernis van steeds meer blog-bezoekers zo blijkt. Dit valt ook Kink FM op: we mogen in de uitzending een en ander toelichten.

Strakke en minder strakke acties van bandjes in februari: E. van Eels schrijft de Engelse koningin Elizabeth de Tweede een brief met uitnodiging om eindelijk eens een concert van zijn band in de Londense Royal Albert Hall bij te wonen. Strak! Vampire Weekend-drummer Chris Thompson vergeet kort daarna in datzelfde Londen eerst naar rechts in plaats van links te kijken en komt onder een auto terecht. Minder strak.

Ook niet zo strak, maar vaak vermakelijk en in ieder geval spraakmakend: optredens van Pete Doherty’s Babyshambles, die dit jaar wonderlijk genoeg wel doorgaan. in Paradiso krijgt het publiek naar verluidt een enerverende show, in Eindhoven is het volgens de reacties een bizar zootje, waarbij meneer Pete er na drie kwartier de brui aangeeft vanwege ‘dat ouwehoerende kutpubliek.’ Wel werd er nog een openbare soundcheck gedaan. Minder spraakmakend misschien, maar wel stuk voor stuk genadeloos goed: de talloze shows waarmee Engels vlammend duo Blood Red Shoes dit jaar Nederland veroverde, onder meer in Doornroosje te Nijmegen.

Drummer Stephen en gitariste Laura-Mary mogen later dit jaar zelfs op Pinkpop spelen: ons oudste popfestival dat in 2008 binnen vijf dagen alle driedagenkaarten met camping uitverkoopt. Niet zo zeer door Blood Red Shoes, wel vanwege de komst van rockgiganten Metallica, Rage Against The Machine en Foo Fighters. Over festivals gesproken, die hebben ze ook in Servië. Daar zou afgelopen jaar IJslandse zangeres Björk optreden. Totdat ze nota bene in het japanse Tokyo haar stamper Declare Independence opdroeg aan Kosovo, dat zich zojuist onafhankelijk had verklaard. Vonden ze in Servië niet zo tof: de organisatie van het EXIT Festival gebood haar niet te komen… En toen had ze nog niet eens haar mond over Tibet opengedaan bij een show in China, maar dat gebeurde dan ook in maart.

Alles uit februari 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in januari 2008 | Alternative

  2. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in maart 2008 | Alternative

  3. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in juli 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>