Björk steunt Kosovo: concert in Servië afgelast

Een typisch gevalletje van 'whoops': de IJslandse zangeres Björk droeg tijdens een concert in de Japanse hoofdstad Tokyo haar uitzinnige nummer Declare Independance op aan Kosovo, dat zichzelf vorige week onafhankelijk verklaarde. Tot groot ongenoegen van Servië, zoals u vast wel weet. Björk betuigde op deze manier dus openbaar steun aan Kosovo, waardoor een concert in Servië is afgelast. De veiligheid van de bezoekers zou door haar komst niet meer te garanderen zijn. Oei. 

Da's althans de officiële lezing. Wie weet dat de Servische festivalorganisatie haar zelf niet meer over de vloer wilden hebben, dat pro Kosovaarse IJslandse loeder? Tja, wellicht dat de krachtige boodschap die Declare Independance bij een bepaald deel van een Servisch publiek kwaad bloed kan zetten. Björk zou optreden in Novi Sad, op het EXIT Festival van 10 tot en met 13 juli. Dat is nog ver weg, maar de organisatie houdt er blijkbaar rekening mee dat de storm dan nog niet is gaan liggen.

De zangeres schreef het nummer, dat op haar jongste album Volta staat, oorspronkelijk voor Groenland en de Faroe Eilanden, die officieel Deens grondgebied zijn. "Misschien heeft iemand in Servië die bij het concert in Japan was, naar huis gebeld en is daarom het concert gecancelled", reageert Björk zelf gelaten.

Björk is ook in 2008 een flink deel van het jaar op tournee en doet ook weer zomerfestivals. Zou er aan het einde van de zomer nog een concert in Nederland in zitten, op Lowlands bijvoorbeeld. Lijkt me prachtig met de huidige show!

Björk – Declare Independence, live bij Jools Holland

Lees ook:
- Björk presenteert het anthem voor 2008
- Björk neemt live-sessies op voor nieuwe cd
- Huisvlijt: fans maken clips voor Björk's Innocence
- Album van de week – Björk – Volta

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Björk steunt Kosovo: concert in Servië afgelast

  1. Kosovaar

    Ik hoop dat deze moed van Bjork uitstraalt ook aan Nederlanders zodat zij snel Kosovo erkennen. Je moet af en toe durf tonen. En niet alleen negatieve kanten over Kosovo latten zien.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>