Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. Juni is uiteraard de maand waarin het festivalnieuws regent: een Haags feestje stopt, Lowlands verkoopt snel uit en fotografen op Rockin’ Park pikken de grillen van Anouk niet meer.

Op den eerste dag van juni is Pinkpop nog steeds aan de gang, waar Rage Against The Machine (foto Anne Helmond) na zoveel jaren verschijnt in oranje Guantanomo Bay-outfits, om daarna het veld in vuur en vlam te zetten. Het gaat er soms hard aan toe, ook binnen de barriers waar de security staat. Een crowdsurfer krijgt wel erg veel klappen in zijn gezicht, zo lijkt het. Of de securityman in kwestie nu wel of niet juist opereerde, is in de loop van het jaar niet meer in het openbaar opgehelderd.

Artiesten die zichzelf romantische nachtdieren noemen, maken vaak mooie platen. Dat geldt ook voor singer-songwriter Blaudzun uit Amersfoort, die ondanks een zeer fraai debuut niet echt meer herinnerd is in de jaarlijstjes. Gelukkig voor hem is Blindspot wel veelvuldig op de radio voorbijgekomen. Uiteraard niet zo vaak als de singles die Coldplay op wereld loslaat. De band rond Chris Martin blijft extreem populair: twee concerten in Ahoy’ verkopen mede dankzij die aasgieren van zwarthandelaars binnen 10 minuten uit, echte fans worden gek bij een showcase in Paradiso en Chris Martin op straat, die graag met iedereen op de foto gaat.

Ach ja, wij waren het alweer vergeten, maar in juni voerde EK-voetbal en Oranje bijna de boventoon. Gelukkig waren er alternatieven genoeg om aan die vermoeiende gekte te ontsnappen. Opvallend: de uitgereikte IJzeren Podiumdieren gaan naar een zaal en een festival, waar op de drukste momenten teveel mensen rondlopen dan voor iedereen gezond is: de Melkweg en Pinkpop.

Een ander festival dat veel kleiner van opzet is legt in juni het loodje met een geslaagde laatste editie: The Music In My Head is er nog een keer twee dagen in het Paard van Troje. Hoe erg zou het publiek het vinden? Je vraagt het je af op momenten dat respectloos geouwehoer een verstild optreden van Joan As Policewoman verknalt. De respons bij oudgedienden The Charlatans en Supergrass is gelukkig een stuk beter.

Anderssoortig respons krijgt Queens Of The Stone Age-frontman Josh Homme op een festival in Noorwegen, in de vorm van een plastic fles die naar z’n kop wordt gegooid. Dat pikt de opgefokte zanger niet: de loserdader krijgt een flinke scheldkanonnade naar z’n hoofd geslingerd. Is dat nou nodig, jongens? Dezelfde vraag kun je stellen aan ‘auteursrechtenbeschermer’ Stichting Brein, die een bij voorbaat gedoemde strijd tegen torrentsites maar even onderbreekt om op verkopers van illegale Tokio Hotel-posters te jagen. Zoek toch een hobby…

Ongeveer zoals Joep van The Sugarettes uit Eindhoven, die nog een nieuw (hobby?)bandje begint met Utrechtse zangeres Pien Feith: The Very Sexuals geven hun alleraardigste debuutplaatje gratis uit. Sympathiek! Ook Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, is iemand die maar moeilijk kan stil zitten. Dit jaar zou in het teken staan van het maken van een nieuw album, maar toch weet hij nog een mooi eerbetoon aan de 80 jaar geworden dichter Simon Vinkenoog te maken. Knap werk.

Als je eind juni bedacht nog een kaartje voor Lowlands 2008 te willen scoren, dan was je te laat. Nog nooit verkocht het festival in de Flevopolder zo snel uit. De zwarthandel tegen woekerprijzen viert op slag weer hoogtij, iets waar organisator Mojo Concerts nog steeds niets aan kan doen. Ja, echte kaartjes garanderen, ook al mogen die toch 250 tot 300 euro kosten. Anders bieden die verkopers hun kaarten op Marktplaats aan en is de echtheid van kaarten niet te garanderen, luidt de theorie. Wij houden het intussen nog steeds op het bieden van een extra podium aan ratterige zwarthandelaars die niets met muziek hebben. Zie ook peperdure tickets op dezelfde plek voor AC/DC of Metallica.

Intussen hebben Nederlandse popfotografen andere zorgen: steeds strenger wordende fotocontracten bij concerten bijvoorbeeld, zoals een minuut vanaf de middenstip in een stadion een artiest mogen vastleggen. De nieuwe, bespottelijke eisen van Anouk zijn wat hen betreft de welbekende druppel. Als de zangeres en haar platenmaatschappij op het festival Rockin’ Park in Nijmegen eisen dat alle te publiceren foto’s van tevoren moeten worden bekeken, besluiten de aanwezige fotografen heel begrijpelijk tot een unanieme boycot.

Ook aan de gang in juni: Foo Fighter Dave Grohl’s droom komt uit: in het Londense Wembley speelt hij samen met enkele Led Zeppelin-leden. Nederlandse band LPG levert alweer een fijne plaat af. Dezelfde drummer stapt voor de tweede keer uit Black Rebel Motorcycle Club. R.E.M.-zanger Michael Stipe kondigt aan in Amsterdam te signeren, My Bloody Valentine geeft weer ziekelijk harde concerten, maar niet hier. Radiohead geeft een mooie, intieme cover weg van Portishead’s mooiste nieuwe nummer The Rip. En de blote dames en heren in de grappige clip van Brighton Port Authority’s Toe Jam zorgen voor een van de best gelezen posts op Alternative Blog dit jaar. En bedankt!

Alternative Blog in juni 2008

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>