Lowlands-organisatie staat woekerprijzen festivalkaartjes toe

De organisatie van Lowlands waarschuwt met het uitverkopen van Lowlands 2008 dubbel zo hard voor zwarthandelaren en 'officiele ticketbureau's', die mogelijk nep-Lowlandskaartjes aanbieden voor veel te veel geld. Dus is er via Live Nation Viagogo Tickettrade een online vraagbaak opgezet, waarop mensen die opeens niet meer naar Lowlands 'kunnen of willen', hun ticket kunnen aanbieden. Daarbij controleert Mojo Concerts aan de hand van de barcode of het om een écht ticket gaat. Aardige actie op het eerste gezicht, maar wel erg jammer dat er geen regel is ingesteld om te zorgen dat die kaartjes tegen kostprijs worden aangeboden…

Zie de algemene opmerkingen op de Live Nation-site: "N.B: Prijzen kunnen afwijken van de originele prijs". Nu mogen de
'gegarandeerd echte' Lowlands-kaartjes tegen iedere prijs worden verkocht. "De verkoopprijs wordt door degene die het kaartje verkoopt zelf bepaald", aldus de Lowlands-site. "Je bent dus waarschijnlijk niet goedkoper uit, maar je weet wel dat je niet genept wordt."

Gevolg: de prijzen op deze 'officiële Marktplaats' van Live Nation zijn met tot nu toe maximaal 255 euro al bijna het dubbele van de oorspronkelijke prijs. Mensen zullen het er ook voor over hebben: ze betalen met alle liefde veel meer geld, maar hebben blijkbaar wel de garantie van een niet-vervalst kaartje.

Maar is dit niet gewoon 'witte' zwarthandel? Handelaren die wél veel echte kaarten via Ticketservice hebben opgekocht, hebben hiermee nota bene een officieel kanaal waar ze ongestoord de tickets met vette winst kunnen verkopen. Kom niet aan met economisch correcte vraag- en aanbod-verhaaltjes: Hiermee bevordert de organisatie de door velen verfoeide handel in concert- en festivaltickets tegen woekerprijzen zelf ook en dat lijkt me meer dan een kwalijke zaak.

Op zoek naar een Lowlands-kaartje tegen de kostprijs van 132,50 euro? De ruilhandel onder dit artikel mag beginnen. Kaarten mogen aangeboden worden tegen KOSTPRIJS, maar let wel: Alternative Blog kan NIET garanderen dat je bij eventuele aankoop een echt kaartje in handen krijgt. Ik ga er wel van uit dat lezers van deze website eerlijk zijn en andere muziekliefhebbers tegen een eerlijke prijs een pleziertje gunnen. Bij wantoestanden of te hoge prijzen, mail mij via het colofon.

Op zoek naar een Lowlands-kaart? Doe dan mee aan de binnenkort te lanceren acties via Nrc.next, 3FM en 3VOOR12. Kijk ook goed rond op NLpop. En mijd het liefst de honderden advertenties op Marktplaats of de Googla Ads op deze website.

Lees ook:
- Lowlands 2008 uitverkocht!!
- Lowlands 2008: Santolgold, No Age, GEM, Laura Marling
- Lowlands 2008: Franz Ferdinand, Underworld, Elbow, Jamie Lidell
- Lowlands 2008: Blood Red Shoes, Flaming Lips, Gutter Twins
- Lowlands 2008 weer net zo groot als vijf jaar terug
- Meer festivalnieuws op Alternative Blog.

facebook share facebook share

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Lowlands-organisatie staat woekerprijzen festivalkaartjes toe

  1. Danny

    Wat belachelijk..dit maakt het voor zwarthandelaren nog makkelijker. Hopelijk is dit een foutje en doen ze er alsnog wat aan.

      /   Reply  / 
  2. reinier

    Wat ik interessant vind is de vraag welk belang Live Nation/Mojo precies heeft bij deze door hen gefaciliteerde zwarthandel?

    Het lijkt erop dat door het verder in de hand werken van woekerprijzen, de weg wordt vrijgemaakt om dergelijke hoge prijzen ook in de voorverkoop te gaan vragen. Onder het mom van “dit zijn nu eenmaal de marktprijzen”.

      /   Reply  / 
  3. Mister Iks

    Ik vind het best een goed initatief.

    Mojo heeft er geen belang bij “legale” verkoop via live nation, alleen de koper van het kaartje, hij/zij is er immers zeker dat ze een echt kaartje kopen.
    Wees blij dat het hier niet zo gaat als in de UK waar veel festivals na de start van de kaart verkoop soms binnen een paar uur het festival volledig is uitverkocht en waar veel mensen naast het potje pissen zonder dat ze daar echt iets aan kunnen doen.
    Mensen die naar Lowlands willen hebben al sinds begin dit jaar de kans om een kaartje te kopen, dat lijkt mij genoeg tijd om een kaartje te bemachtigen tegen de reguliere prijs. Als je dan toch zo st.. bent om te laat een kaartje te kopen dan kan je alleen jezelf de schuld geven van de hogere prijs die je moet betalen.
    Uiteraard heb ik mijn kaartje al lang, net als de 14 jaren daarvoor.

      /   Reply  / 
  4. reinier

    Mister Iks, noem me achterdochtig, maar ik geloof niet dat Mojo geheel belangeloos deze verkoop faciliteert.

    Ik vind het gewoon erg vreemd dat Live nation/Mojo een platform biedt waarop zwarthandelaren geld kunnen verdienen aan de inspanningen die Mojo verricht: de organisatie van een concert of festival.

    Verder gaat het niet alleen om Lowlands kaarten die worden aangeboden, maar bijv. ook Colplay ticktes aangeboden voor 145 euro. En die optredens waren elk in 5 minuten uitverkocht.

    En wat te denken van die actie van Madonna, waarbij op voorhand al een deel van de concertkaarten werden gereserveerd om via Viagogo te verkopen.

      /   Reply  / 
  5. joeri

    Een terechte vraag die ik las op de Lowlandssite: waarom kunnen mensen niet zelf checken of een kaartje echt is of niet?
    Niemand ontkent dat festivals en concerten vormen van business zijn waarin winst maken van belang is. Maar het faciliteren van zwarthandel en prijsopdrijving is een rare zaak. Daar steekt meer achter.

      /   Reply  / 
  6. reinier

    @ Joeri,

    Zelf checken wordt een lastig verhaal denk ik. Je weet de barcode pas als je het kaartje in handen hebt, en dan is het al te laat.

      /   Reply  / 
  7. Wolter

    Wat een rare discussie toch over die Lowlandskaartjes die vier maanden lang te koop zijn. Mijns inziens gewoon een PR stunt!

      /   Reply  / 
  8. Alexander

    @reinier: Dat is wel zo, maar ik kom er liever nu achter dan vrijdagmiddag dat m’n kaartje niet geldig is. Ik heb vanmiddag ticketservice gebeld en die man kon het niet checken, ik moest daarvoor mailen.

      /   Reply  / 
  9. Alex

    “Economisch correcte vraag- en aanbod-verhaaltjes” :’) Juist vanuit het economische perspectief bekeken is dit een kwalijke zaak: dubieuze organisaties die productiefactoren inzetten voor improductieve activiteiten d.m.v. pure speculatie

      /   Reply  / 
  10. Joris

    Haha, met economisch correcte verhalen doel ik vooral op lieden die bij deze kwesties roepen: ‘het draait allemaal om marktwerking en vraag en aanbod. Is het aanbod kleiner dan de vraag, dan stijgen de prijzen.’ Is natuurlijk een waarheid als een koe, maar uitgaan van die theorie in dit verband (van tevoren opkopen om winst te scoren) deugt mijns inziens gewoon niet.

      /   Reply  / 
  11. arjan

    UPDATE: OM ZWARTHANDEL VIA LIVE NATION VIAGOGO TICKETTRADE TE VOORKOMEN, IS HET MAXIMUM AANTAL TICKETS DAT JE KUNT AANBIEDEN TERUGGEBRACHT TOT 2

    op lowlands.nl

      /   Reply  / 
  12. Wymer

    Nu nog de vraag hoe lastig het is om onder de andere naam nog meer kaartjes te verkopen (illegale handelaren zijn creatief genoeg). Maar dit soort zwarthandel is toch niet tegen te gaan, hoe graag iedereen dat ook wil, beetje zinloos dan ook om daar ellenlang over te gaan discussiëren.

      /   Reply  / 
  13. zeepsop

    Het beste wat ik de mensen die geen ticket hebben kan adviseren is wachten, wachten wachten. Ik bedoel, men heeft al heel lange gewacht vanaf februari om een ticket te kopen en op het moment supreme was men te laat. Maar waarom wacht men niet wat langer. Paniekreacties zorgen voor hele hoge verkoop prijzen. Dat ligt ook gedeeltelijk aan mojo want 5000 tickets, dat is peanuts voor de inhalige ticketburos, die gingen dus meteen vet inslaan. Dat tieners heden ten dage 140 euro op kunnen hoesten is me trouwens een raadsel. Vroeger had ik een hekel aan dit soort praktijken, maar dit is hoe vrije markt werkt, dus als je hier een hekel aan hebt dan heb je een hekel aan het kapitalisme. (en dat heb ik nog steeds)

      /   Reply  / 
  14. zeepsop

    Hierop valt nog wel iets op te nuanceren zoals dat tickets met opzet goedkoper worden verkocht om ook mensen die zich niet zoveel kunnen veroorloven een kans te geven. Ik vraag me echter sterk af of 140 euro wel goekoper is dan de eventuele marktwaarde. Dit jaar blijkbaar wel, maar lowlands is pas 3 maal echt uitverkocht, en dit jaar nog nooit zo snel. Dus mojo heeft volgens mij wel een echte marktwaarde neergezet. Het gaat hier natuurlijk wel om een schaarste product, maar men hoeft natuurlijk niet naar lowlands, je hent keus, dus volgens mij hebben we het hier wel over vrije markt. (kots, kots op de mensen die hier van profiteren!!!!)

      /   Reply  / 
  15. audrey

    Ik heb 2 kaartjes maar weet nog niet zeker of we kunnen. Ik heb ze gehaald toen bekend werd dat er nog maar 5.000st waren.
    Maar als we niet kunnen gaan ze gewoon weg voor de prijs die ik er voor betaald heb. Ik word ziek van de handel in concertkaarten en ik geniet als ik de verkopers op de dag zelf nog met handen vol kaarten zie staan!

      /   Reply  / 
  16. Sjarel

    Lowlands uitverkocht?! no worries! NRC.NEXT-ALLERLAATSTE-100-LOWLANDS-KAARTEN-ACTIE is live! Beleef de aanloop van Lowlands met ‘t laatste nieuws, interviews, programma en recensies in nrc.next. Nú 5 wk voor maar 5 euro én win 2 kaarten!
    check http://www.nrcnext.nl/lowlands

      /   Reply  / 
  17. Madelon

    Het is werkelijk schandalig dat er nog steeds niet gedaan wordt aan de afgrijselijke handel met kaartjes. Zoals voor Coldplay ik wacht er 3 jaar op.. En binnen 5 minuten zijn ze weg en kan je voor meer dan het dubbele de kaartjes terugkopen van mensen die niet eens zo’n band waarderen OM ZIEK VAN TE WORDEN!! en je moet dus wel want ik moet naar Coldplay…. Maar ik zou zeggen AANPAKKEN DIE MISSELIJKMAKENDE HANDELAREN

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>