Weet u nog? Alternative Blog in april 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. April 2008 zal voortaan bekend staan als de maand waarin popmuziek bijna – het scheelde niks! – verboden werd.

April begint met ruzie in de tent bij parodie op een harde rockband Velvet Revolver. Daags na een optreden in Amsterdam besluiten gitarist Slash en de andere bandleden die ooit in Guns ‘n Roses zaten om zanger en immer hevig in de drugssnoeppot graaiende Scott Weiland uit de band te trappen. Hij zou zich niet voldoende inzetten bij de live-optredens. Iets dat wij jaren terug op een festivalshow al een keer opmerkten.

Invalblogger Bas zet zich wel in en hoe: zijn poll met de vraag of concerten in (vooral) niet-Randstedelijke plaatsen eerder moeten beginnen zodat iedereen de laatste trein kan halen, wordt met gejuich en veel ‘amen’ ontvangen. Niks rock ‘n roll, na afloop gewoon weer naar huis kunnen svp.

Al vroeg in het voorjaar wordt duidelijk hoe EK-voetbal festivals en concerten in de war kunnen schoppen. Hoe groot de invloed van het EK op het afgelasten van Fields Of Rock is geweest, zullen we wel nooit weten. Wel begint in verband met wedstrijden een metalshow in de IJsselhallen al vroeg in de middag en wordt bekend dat het Haagse Parkpop er eerder mee op houdt: die avond in juni staat er een finale gepland, en mocht Oranje die halen, dan wil natuurlijk niemand meer naar afsluiter Sheryl Crow kijken. Wat je noemt voetbalterreur.

Alternative Blog opent het festivalseizoen niet met Paaspop, maar met het altijd fijne, multidisciplinaire Motel Mozaïque in Rotterdam. Op vrijdag blinken onder meer Holy Fuck en Trentemøller uit en staan veel mensen in de rij voor dEUS (foto),  ook de zaterdag mag er zijn, ondanks het afzeggen van Gregg Dulli en Mark Lanegan, a.k.a. The Gutter Twins. Een festival van een heel ander kaliber wil integratie bevorderen: allochtonen mogen gratis naar binnen bij de Zwarte Cross. U weet wel: het festival in Drenthe met naast ronkende motoren ook genoeg net zo hard ronkende gitaren. Het komt de festivalorganisatie hier en daar ook op kritiek te staan, al is het de bedoeling een “een ludiek en positief geluid te laten horen in het huidige publieke debat over integratie en allochtonen.”

Ach, het is tenminste nog goed bedoeld. Dat kun je echt niet zeggen van een niet serieus te nemen standpunt van een of andere heikneuterige SGP-fractie (de provinciale fractie in Gelderland om precies te zijn), die serieus op z’n middeleeuws pleit voor een verbod op popmuziek. Sindsdien wordt SGP-lid Nelis Zondag alleen nog maar uitgelachen. Wie stuurt die man eens een filmpje van Gorgoroth?

Ook in april: Radiohead dreigt bijna een nummer 1-hit te scoren. Lukt niet, maar de verschillende tracks van Nude eindigen wel hoog. Prince covert dan weer Radiohead’s oude hitje Creep. We maken voor het eerst kennis met de geweldige Dodos en met dé Nederlandse band om nu in de gaten te houden, De Staat (album half januari uit). Dat nieuwe album van Jarvis die weet wat de vrouwtjes willen, is er helaas nog niet. En gelukkig is het helemaal niks geworden met die suffe Franse Teenagers. Ondanks een best leuk nummer over Scarlett Johansson (foto), die zich afgelopen voorjaar ook op het muzikale pad begaf. Jammer genoeg. Haar plaat met Tom Waits-covers stampten we echter pas in mei de grond in. Een schijf van een kwaliteit waarvan je Nelis Zondag bijna gelijk zou geven.

Alternative Blog in april 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weet u nog? Alternative Blog in april 2008

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in september 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>