‘Niets te doen aan woekerprijzen Lowlands-tickets’

In de tent op LowlandsMet enige verbazing merkten wij, andere Lowlands-gangers en mensen zonder kaartje voor het uitverkochte festival het maandag op: via de officiële vraagbaak voor Lowlands-kaarten kun je weliswaar  gegarandeerd een echt ticket voor Lowlands kopen – want op echtheid gecheckt door organisator Mojo Concerts -, maar de verkoper hoeft niet de kostprijs te hanteren. Die kan net als op Marktplaats ieder gewenst  bedrag vragen. Faciliteert de festivalorganisatie hiermee zwarthandel tegen woekerprijzen? "Nee hoor", zegt Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann. "Zolang zwarthandel in Nederland niet bij de wet verboden is, kunnen wij niet anders. Wij willen wel garanderen dat mensen die te laat zijn alsnog aan een kaartje komen dat ook geldig is."

Het initiatief om te zorgen dat mensen niet met een nepkaartje in Biddinghuizen aankomen - waarmee je dus Lowlands niet binnen komt – is op zich toe te juichen. Maar waarom niet tegen de oorspronkeiljke prijs van een kaartje? Bollmann beaamt dat een regel die voorschrijft dat tweedehands kaarten alleen tegen de kostprijs mogen worden verkocht, het eerlijkst zou zijn. "Maar dit is helaas niet mogelijk. Een verkocht ticket is volgens de wet niet meer ons eigendom en iemand kan het dus verkopen voor de prijs die hij wil. Wij kunnen niemand dwingen een ticket tegen kostprijs te verkopen."

Dit kan dan dus ondanks de volgende voorwaarde van de organisator op je Ticketservice kaartje? "Dit toegangsbewijs blijft eigendom van de organisatie. Het is derhalve verboden om het toegangsbewijs door te verkopen aan derden of deze voor commerciële doeleinden op enigerlei wijze aan derden te verstrekken." Een lastige vraag, vindt ook Bollmann. "Hoe het juridisch nu precies zit, weet ik niet. Maar volgens de Nederlandse weg is zwarthandel simpelweg niet illegaal en mag de eigenaar van een gekocht kaartje zelf weten wat hij er mee doet. Doorverkopen om er geld aan te verdienen is in die zin nog niet verkopen, ook al is er nu een wetsvoorstel tegen zwarthandel onderweg."

De garantie dat iemand alsnog een echte, geldige Lowlands-kaart in handen krijgt, weegt wat de Lowlands-organisatie betreft uiteindelijk zwaarder dan de prijs die iemand ervoor betaalt. "Wanneer iemand op bijvoorbeeld Marktplaats 200 euro voor z'n ticket kan vragen en bij Tickettrade van Live Nation niet, dan zal hij eerder voor Marktplaats kiezen. Maar op Marktplaats weet je dus nooit zeker of je een echt kaartje koopt. Het voordeel van Tickettrade zit hem dus niet in de prijs, maar wel in de zekerheid die de koper heeft dat hij een echt ticket koopt. Dat staat voor ons los van de redenering of zoiets eerlijk is of niet. En er zijn straks vast nog wel aanbieders die geen 'slechte bedoelingen hebben."

Via Tickettrade meteen zes kaarten voor 250 euro per stuk aanbieden is er sinds dinsdag overigens niet bij. Je kunt er maximaal twee kaarten aanbieden. Per inlognaam, that is. En uiteraard kan iemand meerdere accounts aanmaken. "Klopt, maar het gaat erom om het zwarthandelaren op deze manier nog lastiger te maken om. We doen er echt wel iets aan, maar uiteindelijk is zwarthandel niet te voorkomen."

Hoeveel Lowlands-kaarten er uiteindelijk in de zwarthandel belanden, weet Bollmann niet. "Maar het gaat heus niet om duizenden kaarten, hooguit enkele honderden. Al hebben we nauwelijks zicht op hoeveel kaarten ticketbureau's nu in de wacht weten te slepen om weer door te verkopen. Eigenlijk begrijp ik niet waarom deze discussie nu weer zo hoog oplaait. Het is niets nieuws en al jaren worden er Lowlandskaarten voor hogere prijzen door verkocht. Je weet bovendien van tevoren dat er bij zo'n groot evenement met 55.000 kaarten altijd een deel van de kaarten in de zwarthandel belandt. Daar is zonder die wet niets aan te doen. En wat je gelukkig ook op genoeg andere plekken leest: mensen hebben maanden de tijd gehad om een kaartje tegen de officiële prijs te kopen."

Lees ook:
- Initiatiefwet tegen woekerprijzen concertkaarten
- Lowlands-organisatie staat woekerprijzen festivalkaartjes toe
-
Lowlands 2008 uitverkocht!!
-
Lowlands 2008: Santolgold, No Age, GEM, Laura Marling
-
Lowlands 2008: Franz Ferdinand, Underworld, Elbow, Jamie Lidell
-
Lowlands 2008: Blood Red Shoes, Flaming Lips, Gutter Twins
-
Lowlands 2008 weer net zo groot als vijf jaar terug
-
Meer festivalnieuws op Alternative Blog

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Niets te doen aan woekerprijzen Lowlands-tickets’

  1. Bas

    Kul-reactie. Waarom niet een vraagbak waar ze én echte én tegen normale prijzen kaarten aanbieden?! Behalve zwarthandelaren zijn er blijkbaar ook ‘gewone mensen’ die het in hun botte harses halen om meer geld te vragen voor kaartjes. Ook die mensen kun je hier aanpakken! En dan kan het in de wet nog wel niet geregeld zijn, maar hier kun je als Lowlands zijnde toch gewoon een soort van daad stellen. Behalve de nog niet echt spannende line-up, steeds meer redenen om volgend jaar echt richting Pukkelpop te trekken..

      /   Reply  / 
  2. Stoltenborg

    Hoi Joris,

    Deze reactie heeft totaal niet met jou onderwerp te maken maar met mijn bandje.

    Aangezien jij altijd een scherpe ongezouten mening hebt ben ik benieuwd wat je van onze eerste opname vind. Je kan ‘m luisteren op http://www.myspace.com/wearedeanmoore

    Ik hoor graag je mening.

    Groetjes roel

      /   Reply  / 
  3. zeepsop

    poeh poeh.
    Kijk eens naar de huizenmarkt, daar worden ook prijzen gevraagt die door schaarste worden geexplodeerd. Daar heeft niemand problemen mee en wordt zelfs ondersteund door de regering, maar met zwarte handel in concert kaarten is ineens heel veel mis. Ik veracht beide natuurlijk, maar staar je niet blind op de zwarthandel in concertkaarten, dat soort praktijken gebeurd namelijk overal om je heen.

      /   Reply  / 
  4. Bart

    Tijd dat zwarthandel verboden wordt. Bedrijven zoals budgetticket etc. beschouw ik als de diarree van het kapitalisme.

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Lowlands 2009: Fever Ray, Jack Penate, Nina Kinert, ticketperikelen | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>