Een vooruitblik op Radiohead’s In Rainbows

Potverdorie zeg, kan een muziekblogger annex Radiohead-liefhebber dan echt niet even rustig een weekje weg? Je bent het land amper uit, of Radiohead kondigt op maandag 1 oktober na raadselachtige boodschappen en een nep-hoax (hoax-hoax?) volslagen onverwacht aan dat het nieuwe album In Rainbows heet en reeds op 10 oktober als digitale download verschijnt.

U heeft het recept natuurlijk inmiddels allang gelezen – ik dus pas gisteravond -, tenzij u echt alleen deze blog leest voor uw muziek nieuws: wat je voor die volstrekt legale download betaalt, mag je helemaal zelf weten. Waarmee de band de traditionele platenindustrie een hak van jewelste zet. Intussen bestellen de onvoorwaardelijke fans voor 40 Engelse Ponden een luxe boxset met twee cd's, twee lp's, een boekwerk, artwork en alvast die digitale download, binnen te halen vanaf aanstaande woensdag 10 oktober. De hele santekraam, alleen verkrijgbaar via de Radiohead-website, wordt dan begin december bij je thuis afgeleverd.

Naar verluidt verschijnt er begin 2008 dan ook nog een 'gewone', oh zo ouderwetse glimmende cd in een normale jewel case, voor iedereen die een normale schijf zonder fratsen in de platenwinkel wil kopen. Hiervoor zou de band weer samenwerken met EMI/Parlophone, waar de groep tot en met Hail To The Thief onder contract stond. Sindsdien leek Radiohead zonder platenmaatschappij te zitten. In Rainbows verschijnt dan ook in eerste instantie 'in eigen beheer', enkel via de eigen website.

De manier waarop wij op deze manier verrast worden, is niets minder dan briljant en is de perfecte onderschrijving van de eigenzinnige manier waarop de band altijd te werk tracht te gaan. De groep gaf na Hail To The Thief in interviews al aan niet meer volgens het standaard-stramien albums te willen uitbrengen. Vervolgens is hier goed over nagedacht en is dit inderdaad een volstrekt andere, unieke wijze.

Want ook als niet-fan moet je toegeven dat dit wel de meest briljante marketingstunt op muziekgebied in tijden is. Ik kan eerlijk gezegd zo een twee drie geen betere bedenken. Bovendien: vindt Radiohead hiermee een nieuwe manier van de muziek aan de man brengen uit? Consumenten eerst zelf laten bepalen wat ze voor een digitale download betalen, de fans de keus geven om het echte werk met vele extra's in huis te halen en nog weer later alsnog een cd op de wereld loslaten. Het klinkt helemaal zo stom nog niet en de toekomst zal uitwijzen in hoeverre deze methode navolging gaat krijgen.

Goed, tot zover de weergaloze publiciteitsstunt en de speculaties over wat dit kan betekenen voor muziek consumptie. Hoe zit het nu met de muziek die we gaan horen op In Rainbows? Wel, het reguliere album gaat tien nummers tellen, terwijl de bonus-cd/lp in de boxset nog acht extra tracks telt. De meeste nummers werden reeds gespeeld tijdens de try out-tournee van 2006, waarbij Radiohead twee keer in de Heineken Music Hall stond. Met de live-opnames van die songs achter elkaar gezet in mijn Itunes, valt over het algemeen op dat de sfeer en de thematiek van OK Computer ('het onrustige gevoel dat er iets mis is, gevoelend van dreiging') in veel songs van de boventoon voeren. Dit verpakt in een soms opvallend minimale, maar af en toe zeer rijk gearrangeerde sound vol lagen van gitaren, electronica, drums en beats en wederom bloedmooie zangmelodieën van Thom Yorke, waarbij ook het steviger (gitaar)geluid van The Bends weer herverkend wordt (Bodysnatchers, Reckoner). Ook al opent de plaat met de electronische, onregelmatige beats van 15 Step, een van de publieksfavorieten van de afgelopen tournee.

Rolling Stone bespreekt In Rainbows reeds nummer voor nummer aan de hand van verschillende live-opnames, voor zover beschikbaar. Lees en luister en krijg een aardig beeld van In Rainbows. Meer over de zevende Radiohead-plaat uiteraard vanaf komende woensdag op Alternative Blog. Want ja, mijn boxset plus download is stante pede besteld.

Lees ook:
- Radiohead-countdown: onthullingen of hoax?
- Radiohead communiceert in codes
- Nieuwe Radiohead klaar, Jonny Greenwood maakt filmmuziek
- 'Nieuwe Radiohead pas in 2008'
- Radiohead-producer voert ons voorproefjes nieuwe songs

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Een vooruitblik op Radiohead’s In Rainbows

  1. erik

    Bah, maar alleen beschikbaar voor mensen met een creditcard. :( Jammer dat ze niet ook een optie hebben toegevoegd om met paypal te betalen!

      /   Reply  / 
  2. Kleef

    nieuw, nieuw… valt mee; acht jaar geleden, in 1999, bracht Bowie zijn cd ‘ hours…’ eerst gratis via internet uit en een paar maanden later als reguliere cd. gevolg was dat free record shop de cd boycotte.

      /   Reply  / 
  3. Joris

    Het nieuwige is vooral dat je helemaal zelf bepaalt wat je ervoor betaalt, of dit nu 20 of nul nada noppes euro is.

      /   Reply  / 
  4. Kleef

    tja, al kreeg ik geld toe.

    maar veel luisterplezier aan alle fans toegewenst.

      /   Reply  / 
  5. dyon

    handig dat ik het artikel niet in zijn geheel heb gelezen en daarom nu wijs mijn mond dichthoud

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in mei 2008 | Alternative

  7. Pingback: ‘Nieuwe Radiohead-EP Wall Of Ice mogelijk maandag uit’ | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>