Album van de week – Kings of Leon – Because of the Times

Meestal pakt het teleurstellend uit als een jong rockbandje de wilde haren kwijtraakt en een volwassener sound vindt. Maar niet bij het familiebedrijf Kings of Leon uit Nashville, Tennessee. De drie broers en het neefje Followill komen na een flinke adempauze aanzetten met een verrassende, spannende en beregoede rockplaat waar je u tegen zegt. Het frisse, jeugdige debuut Youth and Young Manhood (2003) en A-ha Shake Heartbreak (2004) verschenen kort na elkaar, Voor Because of the Times nam Kings Of Leon de tijd. En dat is te horen ook. Alleen maar recht toe, recht aan southern rocken is er niet meer bij. De band heeft op haar derde album de verdieping en verbreding opgezocht en dat doet het geluid goed.

Kings of Leon vier jaar na het debuut maakt nog altijd heerlijke, vunzige southernrock met bluestrekjes. Een soort jonge, vieze Creedence Clearwater Revival voor de 21ste eeuw. Maar de band klinkt op Because of the Times minder onbevangen, minder achteloos en nonchalant. Het lijkt wel alsof Kings of Leon met deze een plaat een heus doel heeft: de luisteraar van de sokken blazen met een subtielere aanpak. De voormalige boerenpummels gebruiken hun hersens en muzikale instinct beter.

Kings of LeonEn zo is het begin van Because of the Times ronduit gedurfd. Waar de twee ook al niet misse voorgangers allebei gierend uit de startblokken vlogen, begint Because of the Times met het zeven minuten durende Knocked Up wel heel bedeesd. Langzaam wordt de spanning opgebouwd met een klein gitaarmotiefje en enkele hoge noten, totdat de eerste gitaarerupties pas na twee minuten uit de speakers knallen. Erg goed gedaan. Ook de single On Call begint opvallend ingehouden met als enig te horen instrument nota bene een synthesizer, totdat een zalige drumgroove de song alsnog tot grote hoogtes aanjaagt.

Ondanks dit soort subtiliteiten kan de band ook nog steeds keihard rocken, zet om dat te horen Charmer, het ritmisch knappe McFearless of het heftige hoogtepuntje Black Thumbnail maar eens aan. Ingehouden spelend of hard rockend, het zijn nog altijd die typerende, nasale en wat schelle uithalen van zanger Caleb Followill die je constant bij de les houden. De tweede helft van het album staat meer in het teken van puntige, ingehouden en broeierige songs. De tragere songs The Runner en Trunk zijn in het trotse bezit van een fraaie onderhuidse spanning en een goeie melodie, in Fans horen we voor het eerst een pakkende akoestische gitaar

Met deze meer gevarieerde derde plaat ligt een groot publiek nu echt binnen handbereik. Kings of Leon bewees bovendien in Nederland al eerder, oa. in Paradiso, een zeer sterke liveband te zijn en staat deze zomer in ieder geval op de Main Stage van Rock Werchter en in het voorprogramma van Pearl Jam, op 24 juni in het Goffertpark te Nijmegen. Dat de heren helemaal klaar mogen zijn voor dit grote werk en de mensenmassa's voor zich kunnen overtuigen. Dat moet met deze nieuwe songs geen enkel probleem zijn.

Bekijk hier de video bij de single On Call. Meer nieuwe en oude songs van Kings of Leon hoor je op MySpace.

Lees ook:
- Nieuwe platen van Kings of Leon, BRMC, Fountains of Wayne en Dinosaur Jr.
- Een voorproefje van nieuw Kings Of Leon-werk

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Album van de week – Kings of Leon – Because of the Times

  1. Bas

    inderdaad een erg vet album xD, waarom wordt er hier zo weinig gepost?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>