Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug. Waar beter te beginnen dan, echt waar, januari?

Aan Radiohead kun je het wel overlaten om een nieuw muziekjaar mooi te laten beginnen. Rond de jaarwisseling zendt The Oxford Five een webcast met live-uitvoeringen uit om de fysieke release van In Rainbows te vieren. Uiteraard is die webcast ook in de eerste stille dagen van januari op diverse plekken te bekijken.

Hoewel we de laatste tijd bijkans zijn bedolven onder het léuke reünienieuws (oa. Orbital, Blur), bleken geruchten rond een hereniging van The Kinks in de loop van 2008 pure kwatsch: Dave Davies heeft er geen zin an.

Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor haalde een Radioheadachtig trucje uit door een album van zijn protegé Saul Williams online ter beschikking te stellen, met een versie in hoge kwaliteit voor vijf dollar. Reznor is teleurgesteld in de vrijgevigheid van de fans: slechts 18 procent van de downloaders had vijf dollar over voor de plaat in betere geluidskwaliteit. Intussen blijkt ondanks de betaal-wat-je-wil actie van Radiohead, In Rainbows in de loop van januari goed te verkopen. Gitarist Jonny Greenwood mag zich nog eens extra op de borst kloppen: zijn indringende soundtrack bij de bewierookte film There Will Be Blood bezorgt hem een Critics Choice Award.

Wat gebeurt er in Nederland? De zegetocht van het Amsterdamse Voicst, die het hele jaar onverstoord zal doorgaan, begint met louter juichende recensies voor het tweede album van de band, A Tale Of Two Devils. Blijkbaar is in gothicmetalbands spelen niet heel goed voor je: zowel After Forever als Epica moeten door zieke bandleden het hele jaar noodgedwongen op sabbathical (woordgrap haha). Jawel, daar berichtten we toen soms nog over, toen Metal Blog nog niet bestond.

Rond twee grote Britse bands annex melkkoeien van major platenmaatschappij EMI doen vreemde verhalen de ronde over hun aanstaande albums. Even dreigt de sterke comeback Forth van The Verve on hold te gaan door problemen bij EMI, voor de nieuwe Coldplay doet aanvankelijk de titel PROSPEKT de ronde.

Terwijl ruim een jaar voor release de eerste verhalen over de nieuwe, smerige Franz Ferdinand al rondzingen, wordt eindelijk bekend dat Portishead na zo’n elf jaar weer naar Nederland komt voor een voorjaarsconcert. Met het album Third op komst, is hier al de onbetwiste comeback van het jaar aan de gang. Intussen doet Arcade Fire nog steeds mooie dingetjes met interactieve video’s en hebben we ondanks de berichten die achterhaalde Stone Temple Pilots goddank niet in de buurt gezien. Wel de belofte waargemaakt: de clevere indiekids van Vampire Weekend, die zomaar even een briljant debuut maken.

Ook volop ingezet in 2008: de discussie rond het toenemende slappe geouwehoer in concertzalen terwijl er een band op het podium staat. U vindt met z’n allen dat dit wel wat minder mag. Maar je kwekkende buurman of -vrouw hierop wijzen is een tweede. Wellicht iets voor de goede voornemens in 2009?

Zelf een muzikaal nieuwsmoment te melden? You know what to do…

Alles op Alternative Blog in januari 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>