Bij Pitchfork is Animal Collective de band van 2009

Voor bloglezers die ook het Amerikaanse indiegeweten Pitchfork geregeld raadplegen, is het geen geheim: Animal Collective is een van de bands die bij de redactie een duidelijk streepje voor heeft. Dat blijkt nog eens dubbel en dwars nu het magazine de top zoveel-lijstjes van beste nummers en beste albums van 2009 heeft gepubliceerd: in beide lijsten staan Panda Bear, Avey Tare en Geologist fier bovenaan. De lijst van beste tracks voeren ze aan met mogelijk Panda Bear’s beste poppy nummer ooit, My Girls. En dat van hemelse samenzang en melodieën overlopende liedje staat uiteraard op het begin dit jaar verschenen Merriweather Post Pavilion, zodoende door Pitchfork niet erg verrassend uitgeroepen tot plaat van het jaar. Dat vind ik meer terecht dan The XX als beste benoemen, al staat deze Londense band bij Pitchfork op de derde plek, net achter Bitte Orca van Dirty Projectors.

Ook prominent aanwezig in de top 10 van beste albums zijn de onderhand bekende namen van onder meer Grizzly Bear en Fever Ray. Daarnaast bevinden zich vrij opvallend Flaming Lips in de top 10, die ook net gehaald is door Girls, dankzij debuut Album. Het lijkt er kortom op dat de grote Angelsaksische magazines het dit jaar zeldzaam goed met elkaar eens zijn als het gaat om het benoemen van de beste albums in dit mooie muziekjaar. Verder in de Pitchfork album top 50 platen van onder meer Real Estate, The Pains Of Being Pure At Heart, Fuck Buttons, Antony and the Johnsons, Yeah Yeah Yeahs, Major Lazer, Bear In Heaven, Woods, Wild Beasts, Yo La Tengo en Neko Case.

In de top 100 van beste nummers volgen na Animal Collective’s My Girls onder anderen Grizzly Bear (Two Weeks, uiteraard), Dirty Projectors (Stillness is the Move), Girls (Lust For Life), Yeah Yeah Yeahs (Zero) en de opmerkelijke samplepop van Washed Out (Feel it All Around).

De lijsten met albums, inclusief toelichtingen, vind je hier. De vijftig beste nummers volgens Pitchfork staan alhier op een rijtje. En Die Slow van HEALTH staat veels te laag. Lijstjestijd gaat na het weekend door op Alternative Blog, met de beste platen, tracks en concerten volgens mij en anderen, plus de door jullie eerlijk gekozen eindlijst van de beste albums van het afgelopen decennium.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>