De Staat naar Lowlands en Glastonbury, nieuwe tour, gratis download

Optreden en lobbyen op het Engelse festival The Great Escape van vorige week heeft voor Nijmeegse rockband De Staat blijkbaar direct z’n vruchten afgeworpen. Voor een absurd enorm festival als Glastonbury worden in principe als eerste de grootste headliners bekend gemaakt, ergens aan het begin van het jaar, maar De Staat heeft nu al een optreden op het legendarische festival vaststaan. Niet op de komende editie, maar op die van 2010, zo is nu al duidelijk. Maandagavond mocht de band rond Torre Florim voor de tweede keer bij De Wereld Draait Door opdraven, waar ook bekend werd gemaakt dat de band op Lowlands te zien is. Gewoon dit jaar, that is. En of 2009 het jaar van De Staat is geworden.

Het jaar wordt dan ook in stijl afgesloten met een flinke Nederlandse clubtour in november en december, waarbij het vijftal onder meer in de Oosterpoort in Groningen, het Haarlemse Patronaat en in de Melkweg Max te Amsterdam is te zien. Op 29 december wordt het jaar afgesloten met een home coming gig in Doornroosje te Nijmegen. Laten we intussen niet vergeten dat De Staat komende zondag 31 mei ook op Pinkpop staat, waarover maandagavond ook in De Wereld Draait Door werd gesproken.

Intussen heeft producer Perquisite single Wait For Evolution verbouwd tot een solide hiphoptrack; de vocalen lijken opeens regelrecht van een stel boze rapnegers te komen. Ook al is het rockende origineel te prefereren, toch is die remix geheel gratis te downloaden vanaf de website van Excelsior Recordings.

De Staat bij De Wereld Draait Door (25-05-2009)

De Staat speelt We’re Gonna Die akoestisch in Engeland

facebook share facebook share

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “De Staat naar Lowlands en Glastonbury, nieuwe tour, gratis download

  1. herman

    Ongelofelijk.. Wat een overschatte bende! Ik begin aan mezelf te twijfelen, zit ik er nou echt zo naast?!

      /   Reply  / 
  2. Freakystyle

    Nee hoor Herman, het verschijnen in televisieprogramma’s en op grote festivals is absoluut geen graadmeter voor kwaliteit, slechts voor succes.

      /   Reply  / 
  3. Paul

    Oei! Een Nederlandse band die succes heeft! Afzeiken Herman!
    Ik gun ze het beste, en als je het niet trekt luister je toch niet….

      /   Reply  / 
  4. herman

    Ik vind inderdaad dat ze ontzettend overschat worden, maar dat heeft niets met misgunnen te maken. Begrijp me niet verkeerd, ik gun het die gasten onwijs! Vind het ook zeker vet dat Nederland weer op de kaart wordt gezet etc, en hoeveel Nederlandse bands kunnen zeggen dat ze op Glastonbury gespeeld hebben? Ik snáp het alleen niet! Onlangs nog had ik een discussie met wat vrienden, hoe het toch kwam dat pakweg België wel kwalitatief goede muziek voort kan brengen en waarom Nederland toch “een beetje” achterblijft. Ik noem een Triggerfinger, Soulwax, 2MANYDJ’s, Hooverphonic, een dEUS, dat werk. Zoiets hebben wij gewoon niet, die kwaliteit haalt Nederland (vrijwel) niet. Hooguit blijft het in de underground (wat niet heel negatief hoeft te zijn overigens). Een band als The Spirit That Guides Us vind ik daar een goed voorbeeld van, al kun je wellicht stellen dat zij hun beste dagen al gehad hebben. Maar dat terzijde.
    Overigens luister ik ook niet naar De Staat. Wat dat betreft is je opmerking niet heel terecht, Paul. Of ik nu luister of niet, ik kom steeds berichten tegen over wat De Staat nu weer allemaal bereikt heeft. Ik wil dat proberen te begrijpen ofzo.
    Verder is de mate van succes niet per definitie een graadmeter voor kwaliteit. Daar hoef ik Kane niet voor te noemen.

      /   Reply  / 
  5. Jos

    Gelukkig zijn er altijd nog mensen die het wel kunnen waarderen..

    *zucht*

      /   Reply  / 
  6. Joris Rietbroek Auteur

    Opvallend in Herman’s reactie is dan weer dat er vooral acts/bands genoemd worden die al dik tien jaar bezig zijn, alsof er momenteel zoveel meer waanzinnig opzienbarends uit België komt.

    Gezien op Twitter: Doorbraak? De man op de sportschool zonder enige muzieksmaak draaide De Staat. :)

      /   Reply  / 
    1. Herman

      Slakje. Zout. Punt was niet per se dat België altijd briljant is, punt is dat Nederland vrijwel nooit briljant is. Dan nog: noem eens een Nederlandse act/band die al dik tien jaar bezig is en een niveautje dEUS haalt? Maargoed, dit is een oeverloze discussie. Ik snap oprecht niet wat er zo bijzonder is aan De Staat behalve dan dat ze een goed netwerk hebben waardoor ze direct een hoop kunnen bereiken. Dit alles zonder rancune ofzo, niks van dat alles, alleen oprechte interesse.
      Ik ben bang dat we bij het briljante cliché “over smaak valt niet te twisten” moeten blijven:S

        /   Reply  / 
  7. Joris Rietbroek Auteur

    Akkoord, maar ik hoor ook van mensen voor wie de muziek zelf niet per se hun smaak is dat ze een knap in elkaar gestoken plaat hebben gehoord of een goede liveband aan het werk hebben gezien. Ga nou eens kijken.

      /   Reply  / 
  8. joop

    De discussies over De Staat zijn echt favoriet bij mij. Kun je niet nog vaker over die band schrijven, Joris? Ik mis nog wel de altijd genuanceerde reacties van Rotkop.

      /   Reply  / 
    1. Joris Rietbroek Auteur

      Doe ik al zoveel mogelijk natuurlijk. :) Zoals sommige mensen niet begrijpen dat de waardering voor De Staat groot is, begrijp ik mensn niet die er dan zo hard op in moeten gaan, negeer het dan gewoon, als je er niks aan vindt. Ik snap ook niet dat zoveel mensen Anouk of Kane waanzinnig goed vinden, maar laat ze lekker. Weten zij veel. ;)

        /   Reply  / 
  9. Herman

    Dat is precies mijn punt: ik vind niet dat het heel goed in elkaar zit of iets dergelijks. Ik kan best wel enigszins afstand nemen en ergens redelijk onbevooroordeeld naar luisteren en dan zeggen: ok, niet mijn ding, maar heel erg vet. Onlangs nog ontdekte ik dat de nieuwe platen van Britney Spears geniaal in elkaar zitten. Het wijf zelf is achterhaald en kansloos, maar het team van muzikanten dat achter haar shit zit is gewoon briljant, en dat hoor je. Nou, I rest my case your honour.
    Live zou het nog briljant kunnen zijn, dat weet ik niet. Ik heb wat registraties gezien van DWDD (was ok) en bij 3FM (ronduit kut gewoon, een vals zingende Torre met z’n nederlandse accent), maar wellicht zijn die niet representatief. Ze zouden in de buurt spelen, met gratis entree overigens, dus dat zou een goeie kans geweest zijn, ware het niet dat de mannen in Engeland goede zaken aan het doen waren op dat moment.
    Maar even terug naar het begin. Joris, noem eens drie dingen waarvan jij en ik zouden zeggen “WAUW, dat is vet!” aan De Staat. En dan bedoel ik niet zozeer van wat ze bereikt hebben, want daar kunnen we het over eens zijn: dat is geniaal. Noem eens drie muzikaal interessante dingen aan die gasten. Zoals gezegd wil ik het begrijpen en niet perse afzeiken..

      /   Reply  / 
  10. Wouter

    Ik snap niet dat je niet hoort dat de Staat gewoon een heel eigen sound heeft. Die stem, de percussie, de riffjes, de koortjes; gewoon een goede combinatie van bij elkaar gezochte dingetjes. Is dat nou zo moeilijk? Daar hoef je het niet goed voor te vinden toch, om dat te zien?

    Geen andere bekende band in NL speelt verder zo dik op de groove, bovendien zijn de melodielijnen gewoon sterk. Voíla gelijk een paar aspecten die de populariteit verklaren.

      /   Reply  / 
  11. Pieter

    Het verschil is volgens mij vooral dat Belgen trotser zijn op producten uit eigen land. De hypes zijn daar echt niet minder, Tom Barman is de Dinand van Belgie en met o.a. Milow en Novastar hebben ze ook zwaar overgewaarde acts. Verder zijn “wij” als Nederlanders meer bedreven in hip-hop, metal en dance; het is niet anders. Daar mogen de Belgen weer jaloers op zijn. Uiteindelijk boeit het helemaal niet waar het vandaan komt. We leven allemaal op dezelfde aardkloot.
    De Staat vind ik trouwens een prima band. Naast eerder genoemde bands, moet ik bij hun vaak aan het geluid van 16 Horsepower denken, maar dan zonder de religieuze referenties.

      /   Reply  / 
  12. Herman

    En daar gaat het dus mis, we redeneren nu op smaak. Ik vind de medolielijnen helemaal niet sterk namelijk, sterker nog: ik vind de melodie van bijvoorbeeld The Fantastic Journey Of The Underground Man ronduit zwak. Met het eigen geluid kan ik het tot op zekere hoogte nog wel eens zijn, Torre’s stem is wel vet, maar verder hoor ik teveel QOTSA om het boeiend te vinden. En die groove ten slotte, die voel ik niet zo. Kan aan mij liggen, zal er eens specifiek op letten, al gaat het dan al fout natuurlijk.
    Overigens moet je beter lezen Wouter, ik ben niet benieuwd naar de redenen van hun populairiteit, want die snap ik wel. Ik wil alleen weten wat er zo góed aan ze is. Ik zeg het nog maar een keer: populairiteit en kwaliteit zijn twee zeer verschillende dingen!

      /   Reply  / 
  13. Wouter

    Jazeker, maar wel twee dingen die nauw verwant zijn he, kwaliteit kan nogal helpen bij populair worden. Kijk, de eigenzinnigheid, de sfeer van de muziek, de energie en de groove zijn sterke punten, los van wat jij daar van vind. Trouwens, de groove niet voelen bij dít soort muziek?! Daar ga ik niet eens op in geloof ik..

      /   Reply  / 
    1. herman

      Nou ja, ok, in elk geval bedankt.

        /   Reply  / 
  14. Pingback: Lowlands 2009: Klaxons, Thursday, Fakkelbrigade | Alternative

  15. Rogier

    Wow….goed band met goed sound ! gaan het heel erg ver schoppen, zelfs mij Engelse en Schotse maten die werkelijk ieder Indierock concert live zien vinden dit top.

      /   Reply  / 
  16. onno

    Pinkpop gezien, Herman ? De plaat is goed, live zijn deze jongens een sensatie. Goede band met de juiste muziek op het juiste moment.

      /   Reply  / 
  17. Herman

    Haha, het doet met deugd dat je zo af en toe aan me moet denken:) Maar nee, Pinkpop niet gezien, ben dit weekend druk geweest met werken. De eerstvolgende keer dat ik ze zou kunnen zien, ga ik dat ook doen. Ik begreep dat ze op het Tuinfeest in Sliedrecht staan. Nou, of all places, daar moet hun genialiteit des te groter zijn door het contrast met de sufheid van het dorpje.
    Nee, serieus, ik ga ze bekijken puur en alleen om bovenstaande discussie. Je hoort het wel!

      /   Reply  / 
  18. onno

    Veel plezier..

      /   Reply  / 
  19. Johan

    Ooit nog iets van Herman vernomen? ;)

      /   Reply  / 
    1. Herman

      Niet geweest, Johan. Het is alweer een tijdje geleden, dus ik weet niet meer wat er precies tussen gekomen is. Heb geen auto, dus Sliedrecht is dan praktisch niet te bereiken.

      Wellicht dat het je gerust stelt dat ik de cover van Riverside wél heel erg te gek vond? Het is niet veel, maar het is iets…;)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>