The Flaming Lips sluit 2009 af met The Dark Side Of The Moon

Dark Side Of The MoonAlsof het bij vlagen indrukwekkende dubbelalbum Embryonic met achttien alle kanten op schietende nummers dit jaar nog niet genoeg was, sluiten The Flaming Lips het jaar 2009 af met een hommage aan Pink Floyd’s klassieker The Dark Side Of The Moon uit 1973, het conceptalbum over hebzucht, ouder worden en geestesziekte. De na 25 jaar nog altijd prettig gestoorde band heeft het album geheel gecoverd met behulp van Henry Rollins, Peaches en de band Stardeath and White Dwarfs, waar een neefje in zit van Lips-frontman Wayne Coyne: Dennis Coyne.

De geheel eigen interpretatie van The Dark Side Of The Moon op z’n Flaming Lips – ofwel veel vreemder en grilliger, zo op de eerste gehoren – is deze week officieel enkel via iTunes uitgekomen, maar ook op andere plekken is het album al te downloaden (wat, hier?). Soms is het originele werk van Pink Floyd nauwelijks herkenbaar: probeer The Great Gig In The Sky maar eens, of het freaky startende Speak To Me / Breathe, met Henry Rollins en Peaches te gast.

Klassieker Money heeft hier vreemde vocoderzang van Coyne en een spoken word-outro van Henry Rollins gekregen, en zo hoor je al snel dat deze Dark Side Of The Moon muzikaal opeens wonderlijk goed voortborduurt op het werk van Embryonic. Op slag is dubbel en dwars duidelijk hoe groot de invloed van Pink Floyd voor deze plaat geweest moet zijn. Ik ben benieuwd wat de overgebleven Pink Floyd-leden van deze bewerking zouden vinden. En wat is de mening van de verstokte Floyd-fans?

De digitale release is er gekomen in aanloop naar een speciaal oudejaarsoptreden van The Flaming Lips in de thuisstad Oklahoma City: op 31 december zal de band de eigen versie van The Dark Side Of The Moon integraal live spelen: ‘All humans are urged to attend‘.

Overigens speelden The Flaming Lips al vaker werk van het album live. Zie hier Breathe, in 2003 gespeeld met het philharmonisch orkest van Montreal.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “The Flaming Lips sluit 2009 af met The Dark Side Of The Moon

 1. Kurt

  ik probeerde het maar vind het helemaal niks! Eigenlijk net als de rest van het werk van Flaming Lips, ik mis die paar geflipte hersencellen die het kan waarderen schijnbaar.

    /   Reply  / 
 2. meneer

  Ik vind het daarentegen weer geniaal. Blijkbaar heb ik die geflipte hersencellen wel en ik ben er blij mee! Ze hebben er iets heel anders van gemaakt dan gewoon Dark Side of the Moon te coveren. Dat is gedurft maar het pakt erg leuk uit.

    /   Reply  / 
 3. Herman v Loenhout

  Dit is zeer geslaagd heel anders dan het orgineel die ik waanzinnig vindt Maar dit is goed en naspelen is al zo vaak gedaan nee dit is Prima

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>