Opwarmen voor Crossing Border: donderdag en vrijdag

Kula ShakerSinds afgelopen weekend is in Den Haag het Crossing Border Festival al in volle gang, onder meer met de dansvoorstelling Fever en een interview met Rufus Wainwright. Maar het zwaartepunt van het evenement waar literatuur en popmuziek uitgebreid aan elkaar snuffelen bevindt zich op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 november. Alternative Blog is er drie dagen bij en zeker op zaterdag zou ik me het liefst in drieën willen splijten om alle leuke, goede bands die avond te kunnen zien.

Op donderdag laat ondergetekende een interview met punklegende Richard Hell – als ‘ie nou zou optreden – voor wat het is ten gunste van Spinvis in de prachtige grote zaal van de Koninklijke Schouwburg. Vijf jaar geleden gaf Erik de Jong zijn allereerste optreden met band op dit festival, dus voor hem is dit ongetwijfeld een bijzonder optreden, met vast veel werk van de net verschenen verzamelaar Goochelaars en Geesten. Bovendien vormen dit concert en nog enkele zaaloptredens de voorlopig laatste keren dat we Spinvis met zijn muzikanten live bezig kunnen zien. Volgend jaar staat voor hem namelijk geheel in het teken van een nieuw album met stripverhaal. Even daarvoor komt West-Vlaming Flip Kowlier nummers zingen van zijn nieuwe, mooie album De Man van 31.

Ook naar de show van het vorig jaar herrezen Kula Shaker in diezelfde zaal kijk ik erg uit, zeker nu comebackplaat Strangefolk erg geslaagd is geworden en de bombast van Peasants, Pigs & Astronauts achter zich heeft gelaten. Een fraaie headliner voor de eerste dag. Wie weet is er dan nog tijd om een kijkje te nemen bij Windmill, waarachter de Engelse songschrijver Matthew Thomas Dillon schuil gaat. Ingetogen, melancholieke liederen zijn zijn handelsmerk met de piano als belangrijkste instrument. Zijn stem doet aan Wayne Coyne van Flaming Lips denken, zo is ook te horen op het mooie album Puddle City Racing Lights.

Het begin van de vrijdagavond biedt een klein dilemma: reeds om 19.30 uur staat het fantastische indiegezelschap Okkervil River uit Austin, Texas op het programma (check beslist hun laatste juweeltje The Stage Names). Kort daarna beklimt in de schouwburg de Canadese band The New Pornographers het podium, terwijl beide bands toch een zelfde soort popliefhebbers trekken. Indiepopliedjes van het zachtere, lievere soort zijn er even later van Loney, Dear uit Zweden, eerder dit jaar al een succesje op Lowlands. Jason Molina van Songs: Ohia staat daarentegen niet bekend als een vrolijke Frans: de droefgeestigen op deze aarde moeten vrijdagavond kortom bij hem zijn.

Wie een legende op het podium wil zien, blijft na Loney, Dear in de grote zaal voor het optreden van Hugh Cornwell, ooit zanger van de legendarische punkgroep The Stranglers. En wie weet is er nog tijd om even binnen te wippen bij The Scottish Night, met, u raadt het nooit, louter Schotse artiesten, met als bekendste naam Malcolm Middleton. Laat op de avond staat er nog een nieuwe sensatie op het programma: Yeasayer. Op het mooie, aparte debuut All Hour Cymbals horen we een vreemde mengeling van Afrikaanse ritmes en klanken met een sound die in de verte aan Arcade Fire als aan TV On The Radio doet denken. De op plaat alvast wonderschone samenzang maakt het totaalgeluid smaakvol af. Zulke muziek kan bijna alleen maar uit smeltkroes New York komen, en dat is ook zo: uit Brooklyn om precies te zijn.

In je eentje is het al praktisch onmogelijk om dit alles in twee avonden te zien, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijke verrassingen van deze editie  Morgen meer Crossing Border-dilemma's, dan lichten we interessante acts uit het bomvolle zaterdag-programma.

Update: Lees de Crossing Border-verslagen van donderdag 22 november (Spinvis, Kula Shaker), vrijdag 23 november (met oa. Loney, Dear en Yeasayer) en zaterdag 24 november (met oa. Vic Chesnutt, Patti Smith, Super Furry Animals en Black Rebel Motorcycle Club).

Lees ook:
- Plan alvast je route voor Crossing Border
- Crossing Border haalt Kula Shaker binnen
- Crossing Border 2007: om je vingers bij af te likken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>