Tien harde tips voor twee dagen Eurosonic 2010

Voor velen zullen dit jaar ongetwijfeld Ellie Goulding, Everything Everything, Sliimy, The xx, Los Campesinos, Choir Of Young Believers en Marina & The Diamonds de grote popontdekkingen worden op de uitputtende tweedaagse die Eurosonic heet, met circa 250 acts in zo’n 25 zalen en kroegen. En dat is dan alleen nog maar het officiële programma: gratis toegankelijke spinoffs zijn er het hele weekend volop in de Groningse binnenstad. Incubate-boeker, Vera-medewerker en blogger Peter Meeuwsen komt uit de stad en heeft zo zijn eigenzinniger tips voor Eurosonic op een rijtje gezet. “Misschien niet de artiesten die straks op de grote festivals zullen staan, maar wel bands die je later prima op Motel Mozaique, Roadburn, De Affaire of Incubate terug zou kunnen vinden.” Mijn dank is groot, de tien tips na de sprong.

The Low Frequency in Stereo (foto, no, vrij. 15/1, Vera, 01:15 – 02:00 uur)
Vijf jonge Noren met inmiddels vier platen uit, die een uniek geluid laten horen, waarin de gitaarfeedback van Sonic Youth, de krautrockgrooves van Can, het popgevoel van Stereolab en het psychedelische geluid van Wooden Ships en Crystal Antlers samenkomen. Met Futuro maakten ze afgelopen jaar mijn plaat van het jaar.

I Was A King (no, do. 14/1, Vera, 20:45 – 21:30 uur)
Het thema van dit jaar is Noorwegen en dat is niet voor niets. Er is daar een bloeiende muziekscene met heel veel interessante artiesten. Ook I Was A King is een uitstekende band. Hier fijne shoegazepop die zowel liefhebbers van poppy My Bloody Valentine-navolgers (de laatste twee Blonde Redhead platen bijvoorbeeld) als die van psychedelische Elephant Six bands als Elf Power en The Olivia Tremor Control aan zal spreken. Ook geschikt voor liefhebbers van bands als Guided By Voices en Teenage Fanclub.

Joensuu 1685 (fi, do. 14/1, Vera, 01:15 – 02:00 uur)
Nog meer psychedelica. Deze band, dat zie je aan de naam al, komt uit Finland. Genoemd naar de achternaam van de twee broertjes in de band en een in 1685 overleden schimmige voorvader. Bij de muziek van deze begin twintigers komen al snel termen als shoegaze en droompop bovendrijven. Maar hier meer Jesus & The Mary Chain dan My Bloody Valentine. Het is heerlijk spacen met orgel en drones van de broertjes Joensuu.

Wardruna (no, do. 14/1, Grand Theatre main, 20:00 – 20:45 uur)
Iemand met verstand laat The XX voor deze keer links liggen en komt naar het Grand Theatre waar iets bijzonders staat te gebeuren. Wardruna is het project van black metal grootheid Einar ‘Kvitrafn’ Selvik (Gorgoroth), die met deze band terug gaat naar de Noorse natuurgodsdienst en bijbehorende runen en rituelen. Hij heeft onder andere Gaahl (Gorgoroth) ingeschakeld om hem bij te staan. Rituele folkmuziek zonder elektrische gitaar. Ook folkliefhebbers, of beter gezegd, juist folkliefhebbers dienen hier aanwezig te zijn. De instrumenten zijn op natuurlijk wijze verkregen. Percussie van hertengewijen, trommels van dierenhuiden en van botten gemaakte blaasinstrumenten bijvoorbeeld. Na Incubate in 2009 is dit nog maar het derde optreden buiten Noorwegen van de band, die erg kieskeurig is in waar ze wil spelen.

Yeti Lane (fr, do. 14/01, Simplon up, 22:30 – 23:10 uur)
Yeti Lane is het voormalige Cyann & Ben, maar dan zonder Cyann. Hierdoor is het een trio geworden in plaats van een kwartet. De drie Fransen klinken op hun binnenkort te verschijnen debuutplaat als een mix van Grandaddy, Flaming Lips en The Shins. Nog steeds erg psychedelisch dus, maar meer poppy dan met mevrouw Cyann in de gelederen.

Maskinen (sw, do. 14/1, Simplon main, 00:35 – 01:20 uur)
In Nederland is Slagsmålsklubben inmiddels erg bekend bij poppodium- en festivalbezoekers. Maskinen, met Frej Larsson van die band en rapper Snook in de gelederen, zal bij minder mensen een belletje doen rinkelen. Dat zal misschien door de Zweedse taal komen. Al krijg ik toch de dansvloer altijd vol als ik Alla Som Inte Dansar van deze heren draai. Misschien begrijpt men onbewust dat men in de tekst opgeroepen wordt te dansen, omdat ze anders våldtäktsmän zijn. Wat dat zijn mag je zelf opzoeken. Feit is wel dat de mix van hiphop en elektro van Maskinen uiterst dansbaar is en een groot feest in Simplon gegarandeerd is.

Eklin (nl, vrij. 15/1, De Kar, 21:45 – 22:30 uur)
Misschien herinner je je de Nederlandse band Adept nog, die een paar jaar geleden opeens overal stond? Van voorprogramma´s van Modest Mouse, !!!, Liars, Health en 65daysofstatic tot op SXSW, Noorderslag, Lowlands en veel avonden van Subbacultcha!. Michiel Klein, het brein achter Adept, is iemand die niet stil wil blijven staan bij één succes. Adept was af, het werd tijd voor een nieuw geluid, dat werd Eklin. Eklin was aanvankelijk een soort drone-band toen ze vorig jaar op Noorderslag stonden, maar inmiddels is er een zangeres ingelijfd. Helaas heb ik ze nog niet kunnen zien in de huidige samenstelling, maar Michiel kennende wordt het weer heel bijzonder.

Serena-Maneesh (no, vrij. 15/1, Machinefabriek, 23:15 – 23:55 uur)
Nog een Noorse band die niet vies is van flink wat lawaai en psychedelica. Serena-Maneesh is een band waar ik eigenlijk al jaren niets meer van gehoord had, sinds ze in 2005 hun debuut uitbrachten en ik ze op Haldern Pop zag. Tot ze voor Eurosonic bevestigd werden, en bekend werd dat ze bij het grote indielabel 4AD hadden getekend. Daar verschijnt binnenkort hun nieuwe plaat No. 2 Abyss In B Minor. Als je op hun site kijkt mag je flink wat herrie verwachten, aan de vele Marshall-versterkers te zien.

Gösta Berlings Saga (se, do. 14/1, Vera, 23:45 – 00:30 uur)
Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat ik zelf erg van psychedelica hou, want ook deze band kun je weer met gemak in dat hoekje scharen. Instrumentale progrock, die klinkt alsof hij in de jaren ´70 gemaakt had kunnen worden. Alsof Dungen nooit Led Zeppelin en Black Sabbath ontdekt heeft en daardoor vrij brave, maar toch intrigerende zweverige progtrips is gaan opnemen. Hier kun je prima je vader mee naartoe nemen die van Van Der Graaf Generator of Gentle Giant houdt, of van Zweedse voorvaderen Bo Hansson en Älgarnas Trädgård.

Shining (no, do. 14/1, Machinefabriek, 23:15 – 00:00 uur)
Tot slot een Noorse band die al eerder op Eurosonic heeft gespeeld , die internationaal ook al hoog aangeschreven staat. AlternativeBlog had ze vorig jaar op het SPOT-festival al in de smiezen, en daarom mogen deze Noorse heren ook in dit tiplijstje niet ontbreken. Ze combineren namelijk twee zaken waar men in Noorwegen enorm goed in is: Metal en jazz. Begonnen als jazz-kwartet schoof het geluid van de band steeds meer richting metal. Shining is chaotisch, energiek, maar ook retestrak en muzikaal. Ook als je niet van metal houdt, zeker een aanrader!

Meer tips van Peter Meeuwsen op de radio? Jawel, maandagavond 11 januari van 21.00 tot 23.00 uur worden er in het online te beluisteren Oorsmeer uitsluitend Eurosonic-acts gedraaid.

Eigen harde tips die niet vergeten mogen worden? Wees zo vrij ze te vermelden in de comments.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Tien harde tips voor twee dagen Eurosonic 2010

  1. Mo

    Silvert Höyem (voormalig zanger van Madrugada) lijkt mij alleszins het beluisteren waard.

      /   Reply  / 
  2. Maarten

    Wardruna is echt mooi!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Eurosonic dag 1: orkestrale pop en brute jazzmetal | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>