Fotoblog op Roskilde: van het dorre slagveld naar de muziek!

Een ding wordt heel snel duidelijk als je eenmaal rondloopt op de gigantische campingterreinen van het Deense Roskilde festival. Voor het grootste deel van het publiek, voor Denen en veel andere Scandinaviers, is Roskilde niet zomaar eens per jaar gezellig  een popfestival bezoeken. Roskilde is voor hen genadeloos, maar dan ook genadeloos hard feesten en beesten. Niet alleen de vier dagen dat het muziekfestival eigenlijk duurt, maar een volle week lang. De campings zijn zaterdag al opengegaan en staan sinds het weekend ook ramvol. Het gevolg op de eigenlijke begindag van het festival: veel mensen zitten er eigenlijk nu al compleet doorheen, mede door de warmte, maar ze gaan door. En de campingterreinen zijn al getransformeerd tot spectaculaire, dorre slagvelden waar de verzuurde pislucht hier en daar al voor de start van het festival niet meer te harden is.  Welkom op Roskilde!

En dat is dus allemaal niet negatief bedoeld, ook al is er ook een heel rustig pers-kampeerterrein voor verwende lieden. Het is zelfs ronduit indrukwekkend om te zien. De campingvelden op pak ‘m beet Lowlands zijn hiermee vergeleken keurig bij elkaar geharkt. Voor bejaarden eigenlijk. ‘s Nachts is het bij tientallen partytenten groot feest, uitbundiger, feestelijker en gezelliger dan je op de Rock Werchters of Pinkpoppen van deze wereld zult tegenkomen. Met deze kans om een week lang volledig uit de band te springen, is er geen ruimte voor schroom. Dat zie je overigens ook op andere manier terug: hier hurken Scandinavische dames gerust naast de heren in de berm neer voor een plasje.

Dat belooft kortom nog wat voor de sfeer straks bij de vele optredens. Rond 18.00 uur op deze donderdag begint Roskilde met een memorial op de grote Orange Stage (zie onder) door Patty Smith. Het is immers precies tien jaar geleden dat er bij een optreden van Pearl Jam op Roskilde door het gedrang negen mensen om het leven kwamen. Daarna gaat het de eerste avond goed loos, met optredens van Efterklang, LCD Soundsystem, Gorillaz, Sick Of It All en Porcupine Tree. Waarover later dit lange, lange weekend nog veel meer!

Ik en mede-Roskildegangers Henk Kanning (Kink FM, blog later alhier), Hans Vrijmoed (Muziekagenda, Kindamuzik) en Pierre Oitman (muziek.nl) hebben er veel zin in. Zie de sfeerfoto’s alvast hieronder, en stay tuned.

Eerst foto’s kijken, dan het verslag van dag 1 lezen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Fotoblog op Roskilde: van het dorre slagveld naar de muziek!

  1. Pingback: Roskilde, dag 1: verbluffend Gorillaz brengt Roskilde in extase | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>