Review: Vox Von Braun – Something Ain’t Wrong

Het noorden van ons kikkerlandje land lijkt steeds vaker de leverancier van eigenzinnige, soms grillige of stekelige indiepop. Denk bijvoorbeeld aan Suicidal Birds, Adept en Bonne Aparte. Nu zijn dit vrij luidruchtige klanten, en indieband Vox Von Braun uit Groningen laat de gitaren bij vlagen ook lekker brommen, maar toch handelt deze band vooral in soms gruizige, maar over het algemeen melodieuze en lekker lome gitaarpop uit de Amerikaanse school. Debuut Something Ain't Wrong is deze maand uitgekomen op bij het kleine Subroutine-label uit Groningen (ook de stal van The Very Sexuals, Fuck The Writer AC Berkheimer e.a.), nadat de band vorig jaar al door Engeland tourde met Hallo Venray en labelgenoten The Sugarettes.

Zanger/gitarist Wymer Vaatstra is de voornaamste drijvende kracht achter Vox von Braun, als schrijver van de meeste muziek en de teksten. Something Ain't Wrong werd geproduceerd door Hallo Venray-voorman Henk Koorn in de Haagse Sahara Sound Studio, en biedt een twaalftal goede, bondige liedjes, die een enkele keer venijnig uit de hoek komen.

Vox Von Braun, nog als trioTer vergelijking dient zich al snel een soort kruising aan tussen Sparklehorse, Pavement en het solowerk van diens voorman Stephen Malkmus. De band zelf noemt daarnaast zowel de poppy kant van My Bloody Valentine als legende Lee Hazlewood als invloed, en plaatopener The Faint-Hearted roept op een aangename manier nog een vleugje Velvet Underground in herinnering. Bij de daarop volgende pakkende liedjes Cool Down en When Did You Became So Popular vallen meteen het spelplezier en de pakkende melodieën op.

Op de tweede helft van de plaat schemert het noise-verleden van de band nog even door, dankzij wat de veel vuigere, onverwacht gemene liedjes Lord Of Pesetas en Julia. Na dit lawaai valt een gastbijdrage van zangeres Natasha van Waardenburg in het fraaie Morning Sun juist extra op. Mooi contrast.

De balans tussen aaibaardere pop en nummers met tandjes valt zo erg sterk uit op dit verzorgde en prettige debut. Nederland heeft er zonder meer een erg fijne indieband bij om scherp in de gaten te houden. (****)

Vox Von Braun – Julia

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Review: Vox Von Braun – Something Ain’t Wrong

  1. freakystyle

    Ik heb ze zondag weer eens gezien, op het Plato-feestje in Groningen, en ze konden bij mij weer geen potten breken. Wellicht dat ze in de studio beter presteren.

      /   Reply  / 
  2. Mark

    Ik moet zeggen dat ik de band zondag op dat Platoding juist erg sterk vond. Ondanks een matig geluid.

      /   Reply  / 
  3. Dyon

    LET OP: te zien op ZXZW-’08 op zondag 21 september van 20:15 – 21:00 in muziekcafe Cul de Sac, Tilburg! meer info: http://www.zxzw.nl

      /   Reply  / 
  4. Mark

    Ik dacht op zaterdag in Cul de Sac/ZXZW?

      /   Reply  / 
  5. Dyon

    je hebt helemaal gelijk: zaterdag 20 september van 20:00 – 21:00 in de Cul!

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Nooit van Gehoord? NL - Skipper | Alternative

  7. Pingback: Label Subroutine houdt eigen showcasefestival tijdens Eurosonic | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>