Nooit van Gehoord? London Calling – Villagers

VillagersVoor we eind deze week weer worden overspoeld met nieuwe Britse, Ierse of Amerikaanse bands op een verse aflevering van London Calling in Paradiso, is het hoog tijd om enkele opmerkelijke exemplaren onder de microscoop te leggen. Te beginnen met de Ieren van Villagers uit Dublin, onder leiding van een songschrijver wiens naam een kruising is tussen Conor Oberst en Conan O’Brien: Conor J. O’Brien. Zomaar een band die op de London Calling-vrijdag al vrij vroeg geprogrammeerd staat, maar waar je in de loop van dit jaar zomaar eens veel meer zou kunnen gaan horen. De vergelijkingen tussen de twee Conor’s houden intussen niet alleen qua naamgeving stand: ook muzikaal vertoont Villagers verwantschap met een band als Bright Eyes, maar dan in een overwegend ingetogen vorm. Verder kun je in de verte aan The Frames denken.

Folky liedjes op gitaar en piano maakt Villagers, door O’Brien hier en daar intens gezongen waar nodig, of juist fluisterend met een bibberende stem. Zang van het soort die niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Ook al heeft de band nog slechts een EP uit, Villagers mocht het afgelopen jaar in eigen land al opdraven als support act voor onder anderen Neil Young, Tracy Chapman (!) en Tindersticks. Begin januari zullen sommigen de band ook gezien hebben op het Groningse Eurosonic.

Ondergetekende wordt vooral blij van single Becoming A Jackal en het heel mooi opgebouwde The Meaning Of The Ritual, waarin een dreigende climax heel mooi nét aan in de kiem wordt gesmoord. Onbevredigend misschien, maar wel knap gedaan. Niet alleen via de MySpace-link kun je muziek van Villagers horen: de vorig jaar al verschenen Hollow Kind EP streamt alhier. Het debuutalbum genaamd Becoming A Jackal komt uit in het weekend van 15 mei, via Domino.

Villagers speelt vrijdagavond 23 april op London Calling, om 20.15 uur in de kleine zaal van Paradiso

Villagers – Becoming A Jackal

Villagers – The Meaning Of The Ritual (home made video by Conor J. O’Brien

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nooit van Gehoord? London Calling – Villagers

  1. Pingback: Snoepje van de Week? London Calling – General Fiasco | Alternative

  2. Pingback: Nooit van Gehoord? London Calling – Cosmo Jarvis | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>