The Arcade Fire onthult teksten van Neon Bible

Neon BibleEen maand voor de officiële verschijning van Neon Bible heeft The Arcade Fire ons alvast van leesvoer voorzien, waar we naar hartelust op kunnen studeren. Via de website van het album Neon Bible kun je bij de teksten van het album komen door op een van de bijbels te klikken en vervolgens lyrics te kiezen. Het zal niemand verbazen dat songsmid Win Butler ons geen lichte kost voorschotelt. Een eerste blik op de lyrics leert ons dat het thema angst op meerdere manieren steeds terugkeert. Of het nu gaat om songpersonnages die God vrezen in Intervention of (Antichrist Television Blues), of om angst voor camera's die ons steeds vaker overal registreren, maar geen reflectie tonen (Black Mirror). "Mirror, mirror on the wall, show me where them bombs will fall", is de daarop volgende wending. Heavy stuff!

Vrees voor de toekomst dankzij de oorlog in Irak speelt behalve in Black Mirror ook in andere tracks duidelijk een rol. Wat te denken van Windowsill, met zinsnedes als Don't wanna fight in a holy war / Don't wanna live in America no more, of World War III / when are you coming for me? Ik word ondertussen erg nieuwsgierig naar wat er eigenlijk in die Neon Bible staat. Not much chance for survival / if the Neon Bible is right, fluistert de band op het rustigste liedje van de plaat.

Niet alleen zijn er maatschappelijke zorgen: Ocean of Noise en My Body is A Cage handelen op het eerste gezicht over liefdesstrubbelingen, waarbij in het slotnummer van de plaat het lichaam als een kooi wordt voorgesteld die liefde in de weg staat. My body is a cage / that keeps me from dancing / with the one I love / but my mind holds the key. Deze mooie vondst is op dit moment mijn favoriet. 

Mooie, maar ook nogal donkere teksten dus op het eerste gezicht, al is er meestal wel een sprankje hoop te bespeuren. Dat is ook voor een flink deel aan de muziek te danken, die net als op voorganger Funeral afwisselend zwaar en opgetogen klinkt. Voor een totale interpretatie van de materie is uiteraard meer studie vereist. Wat is tot nu toe jouw favoriete Neon Bible-tekst en waar gaat die dan volgens jou over? Discussieer vooral hieronder verder!

Zie ook:
- The Arcade Fire voor het zingen de kerk uit
- The Arcade Fire lekt stukje bij beetje
- The Arcade Fire komt naar Vredenburg

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “The Arcade Fire onthult teksten van Neon Bible

  1. hallo

    Album is al lang gelekt.

      /   Reply  / 
  2. Joris

    Inderdaad, mooi is ‘ie weer he. ;-)

      /   Reply  / 
  3. Schrik

    Vooral de tekst van(Antichrist Television Blues) is ijzersterk. Het gaat eigenlijk over een vader die zijn dochter koste wat het kost beroemd wil maken. “Oh! My little bird in a cage!I need you to get up for me, up on that stage,and show the men that you’re old for your age.”

    En ja, het album klinkt wederom briljant.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>