Album van de week – Kaiser Chiefs – Yours Truly, Angry Mob

Als je met je band een overweldigend succesdebuut hebt gemaakt, kun je twee dingen door. Op je tweede plaat gooi je het over een geheel andere boeg en je zoekt diepgang en nieuwe wegen. Zoals Bloc Party heeft gedaan op A Weekend In The City. Of je gaat op dezelfde weg door, maar doet dat net nog een beetje beter en smakelijker. Hype van 2005 Kaiser Chiefs is voor het nieuwe album Yours Truly, Angry Mob voor de tweede optie gegaan en geeft de fans meer vrolijke, luchtige gitaarpop, gegoten in dertien pakkende songs die beurtelings aan onder meer Madness, the Kinks, XTC en de vrolijker nummers van Blur doen denken. Dat er op cd nummertje twee geen vullertjes staan, zoals wel het geval was op Employment, maakt dat Yours Truly, Angry Mob een bescheiden stapje vooruit is.

Kende Employment met I Predict A Riot en Oh My God twee killers van singles, de nieuwe plaat opent met het al bekende Ruby, dat net zo'n lekkere drive en pakkend refrein heeft als die twee moderne klassiekers. Volgende single-tip is beslist The Angry Mob, een liedje met halverwege een geweldige toonwisseling, waarin frontman Ricky Wilson zich beklaagt over mensenmassa's die verhalen over hem in de Britse tabloids geloven. "We are the angry mob, we read the papers every day. We like who we like, we hate who we hate, but we're also easily swayed", zingt de band. Het kan niet anders of dit wordt komende zomer de massale festivalmeezinger. Ik zie al voor me hoe duizenden vuisten de lucht invliegen.

Veel nummers die hierop volgen klinken meteen ontzettend vertrouwd, liggen lekker in het gehoor en blijven goed hangen. Of de songs nu Heat Dies Down, Highroyds of Thank You Very Much heten, de slimme gitaarhooks, koortjes en breaks vliegen je om de oren. Ook pogingen tot ingetogener werk zijn geslaagd. Rustige liedjes worden bij de Chiefs gelukkig nooit ballads, zodat zelfs bij relatieve rustpuntjes Love Is Not A Competition (But I'm Winning), I Can Do Without You en Try Your Best de vaart van het album behouden blijft.

Goeie liedjes die de plaat van begin tot eind de moeite waard maken zorgen voor de kwaliteiten van Yours Truly, Angry Mob, maar vlak ook het werk van gerenommeerde producer Stephen Street niet uit. Ook ten tijde van Employment zat hij achter de knoppen en eerder bewees hij ook The Smiths en Blur uitstekende diensten. Zijn productie zorgt voor een knallende en kraakheldere sound, die zorgt dat deze piekfijne Britpop-plaat geen seconde verveelt. Nee, wie verlangt naar muziek met diepgang heeft niets te zoeken bij dit vijftal uit Leeds. Kaiser Chiefs blijft ook anno 2007 wel het perfecte alternatief voor drie kwartier zalige, pretentieloze pop.

Meer van hetzelfde is in dit geval niet zo heel erg. De hype van twee jaar terug is definitief waargemaakt. Nu maar hopen dat Wilson zijn pleidooi voor een fijn pensioen in slotnummer Retirement – een soort tegenhanger van Employment – nog niet al te serieus neemt. Want deze plaat gaat de status van Kaiser Chiefs dit jaar nog vele malen verder vergroten.

Klik hier om de amusante video bij Ruby te bekijken. Ruby en Highroyds beluister je ook op de MySpace van de band. De concerten die de band eind mei geeft in Paradiso zijn inmiddels uitverkocht.

Lees ook:
- Yours Truly van Kaiser Chiefs, download Ruby
- Klaxons, Tori Amos, Kaiser Chiefs op Rock Werchter
- Twee maal Kaiser Chiefs in Paradiso

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>