Album van de Week – Babyshambles – Shotter’s Nation

Zowel muziek- als boulevardmedia zijn zo gefocused op de figuur Pete Doherty, drugsperikelen, rechtszaken en het gerommel met ex Kate Moss, dat intussen amper opvalt wat hij op muzikaal gebied allemaal uitvreet. En zo kan het zijn dat zijn band Babyshambles de afgelopen tijd bijna ongemerkt een tweede plaat heeft gemaakt met niemand minder dan producer Stephen Street (The Smiths, Blur) aan het roer. Of Street Pete en band nu gedisciplineerd heeft gehouden en een dikke vinger in de pap heeft gehad of niet: feit is dat Shotter's Nation vergeleken met Down In Albion in alle opzichten evenwichtiger en domweg beter is.

Shotter Nation is in tegenstelling tot het debuut van Babyshambles een plaatje dat je wel met plezier van begin tot eind opzet. Dat was met die 18 songs op Down In Albion, waaronder de nodige vullers, geen doen. Twee jaar later tellen we op deze schijf louter goede popsongs met een zware Clash-smaak, gespeeld door een relaxed klinkende band. Dat die hier en daar nog wat steken laten vallen, mogen we in dit geval tot de charme van Babyshambles rekenen. 

Daarnaast is Doherty op enkele valse noten na verdacht goed bij stem voor iemand die volgens roddelblaadjes 86 spuitjes per dag zet(te). Dat hoorden we al op de steeds lekkerder wordende single Delivery en French Dog Blues, maar hij klinkt ook op heel Shotter's Nation stukken gezonder en zuiverder dan op Down In Albion. Andere uitschieters zijn het ontspannen swingende There She Goes en ook Lost Art Of Murder: een ronduit sfeervol, akoestisch slotakkoord, – "what a nice day for murder" -, zeer geschikt voor op de late avond. Of zoals 3VOOR12's Robert Lagendijk het omschrijft: "Plaatje opzetten, wijntje, kaasplankje erbij en dan goeie bruine heroïne spuiten (of gewoon een zak Wokkels opentrekken)."  

Louter goeie songs die langzaam onder je huid kruipen, een band in steeds betere vorm en een zanger die fanatiek uit een dal kruipt: nu nog tournees doen zonder steeds concerten af te zeggen en het komt echt helemaal goed met Babyshambles. Dan wordt het binnen de kortste keren een band om echt rekening mee te houden. Shotters Nation is een eerste stap hier naar toe en heel verrassend een van de beste Britse platen van het jaar. I kid you not. Zou Dirty Pretty Things van oud-bandmaatje/Libertine Carl Barat hier nog tegenop kunnen? Sinds Waterloo To Anywhere is het rond dit bandje wel verdomd stil…

Lees ook:
- Nog een Babyshambles-video, plus Pete's soloplaat
- Babyshambles zegt nooit meer concerten af
- Video: Babyshambles – Delivery
- Nieuwe Babyshambles verwacht in de herfst
- Wat nou 'een nieuw Libertines-album volgende maand'…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>