Mag Sunny Day Real Estate ook weer hier komen spelen, aub?

Nu dat onlangs bekend is geworden dat Amerikaanse band Sunny Day Real Estate uit Seattle voor de tweede keer wederom bij elkaar gekomen is, mag er dan ook een tournee in Europa volgen? De reünietournee die vooralsnog gepland staat, voert de in bepaalde kringen semi-legendarische band in september en oktober slechts langs Amerikaanse en Canadese steden. Het zou jammer zijn als het daarbij bleef.

Emo-pioniers worden ze genoemd, en dat is in zekere zin misschien waar, maar laat duidelijk zijn voor de niet-kenner dat Sunny Day Real Estate met zwaar opgemaakte jongetjes met uitgeschoten eyeliner, die op heftig aandoende, maar eigenlijk volstrekt radiovriendelijk geproduceerde gitaarmuren janken hoe vreselijk kut dit mensen leven wel niet is, niets te maken heeft.

Wel met gruizige gitaarpopsongs vol hooglijk emotionele uithalen met geméénde bezieling, dat maakt het verschil. En als de band al medeverantwoordelijk is voor die huidige kak-stroming, het zij ze vergeven dankzij een viertal sterke platen, waarvan de eerste twee uit het eerste leven van de band opnieuw uit worden gebracht met bonus tracks, liner notes en andere extraatjes. Het gaat om debuut Diary uit 1994 en de titelloze opvolger, vanwege de knalroze hoes onder fans ook wel bekend als The Pink Album. Die re-issues verschijnen op 15 september.

Heruitgaven van How It Feels To Be Something On (’98) en The Rising Tide (’00) staan voorals nog niet op stapel. Het zijn de albums waarop Foo Fighters-bassist Nate Mendel niét meer meedeed. Juist daarom is hij blij met de nieuwe reünie: hij had het gevoel iets onafgerond te hebben achtergelaten, zegt hij in een statement van label Sub Pop. “I wasn’t around for the second version of the band that recorded the third and fourth albums, so I’ve always had a feeling of unfinished business there. We had all these outsized ideas back then, ‘Everyone’s going to learn a new instrument,’ and ‘Let’s do a rock opera,’ but before we could get anywhere with them, the band broke up. We left behind all these weird and beautiful songs, though, and they’ve stuck with me all this time. I’m really happy that we get a chance to play them together again.”

Genoeg gebabbeld, welke Europese clubs boeken Sunny Day Real Estate komend najaar toch?

Sunny Day Real Estate – Seven, live in 1994

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Mag Sunny Day Real Estate ook weer hier komen spelen, aub?

  1. Monstertje

    Ik stem Doornroosje.

      /   Reply  / 
  2. Storm

    De vraag is: verdienen wij het wel dat SRE naar Nederland komt. Toen Jeremy Enigk in Nl speelde een paar jaar terug was de Helling akelig slecht gevuld, helaas :(

      /   Reply  / 
  3. Joris Rietbroek Auteur

    Dat is waar ook, zag ‘m op Pukkelpop een paar jaar terug ook voor verdacht weinig mensen, mooi was het wel, maar toen in de Helling ben ik ook niet geweest.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Vampire Weekend, Kings Of Leon, Arctic Monkeys in Guitar Hero 5 | Alternative

  5. Pingback: Alternative » Video: herenigd Sunny Day Real Estate speelt Seven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>