Review: Diverse artiesten – Dark Was The Night

Zelden is er zo’n goede reden geweest om eens de portemonnee te trekken om een goed doel te steunen. Amerikaanse organisatie Red Hot strijdt tegen AIDS en schakelde vorig jaar de broers Aaron en Bryce Dessner van The National in om de scepter te zwaaien over een dubbel-cd vol exclusieve bijdragen van gerenommeerde indieacts, vooral afkomstig uit de VS. Het eindresultaat met de titel Dark Was The Night is een niets minder dan indrukwekkende verzameling van 31 nummers geworden. Zulke compilaties zijn voor bands nog wel eens reden om een of ander lullig b-kantje aan te leveren, maar over de hele linie lijken de acts die meewerkten aan Dark Was The Night extra bevlogen geraakt met het goede doel in het achterhoofd.
De dubbelaar puilt met dik twee uur speeltijd uit van sterke, over het algemeen ingetogen liedjes en tal van fraaie samenwerkingen.

Sommige bands exelleren zelfs met hun bijdrage, zoals The Decemberists dat het uitgesponnen meesterwerkje Sleepless levert. Yeasayer trekt in Tightrope een fraai rookgordijn van mysterie op en Beirut zorgt voor een al bijna vanzelfsprekende rilling met het door een stemmige trekzak gedragen Mimizan. Ook My Morning Jacket, Spoon, Grizzly Bear, Spoon en Yo La Tengo doen goed mee. Hooguit Arcade Fire heeft zich er wat makkelijk vanaf gemaakt met een teleurstellend nummer getiteld Lenin. En ook van het eerste nieuwe werk van Sufjan Stevens in jaren viel meer te verwachten dan slechts een aardig nummer van dik tien minuten met irriterend elektronisch gefröbel. Onroering blijft hier uit.

Wel roepen de talrijke samenwerkingen tussen acts vaak warme gevoelens op. Wat dat betreft opent Dark Was The Night erg frivool met nieuw bandje The Dirty Projectors met oud Talking Head David Byrne. Even verderop blijken de stemmen van Conor Oberst en Gillian Welch goed bij elkaar te passen en doet Antony het heel fraai met Bryce Dessner van The National in Bob Dylan-cover I Was Young When I Left Home. Een fijn eigenzinnige cover van bekende deun Feeling Good met orkest is dan weer afkomstig van Shara Worden a.k.a. My Brightest Diamond.

En zo is de verleiding groot om meer losse tracks van deze uitzonderlijke verzameling kort te bespreken. Doen we niet, wel onderstrepen we nog eens dat je voor de prijs van een enkele cd een dik twee uur durende staalkaart van indie anno 2008/2009 met louter relevante acts voorgeschoteld krijgt en daarmee ook nog een belangrijk doel steunt. Waarom lees je deze laatste zin eigenlijk nog en ben je nog niet naar je platenzaak gerend? (****)

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Review: Diverse artiesten – Dark Was The Night

  1. Tom

    Dat nummer van Sufjan is juist briljant! Ben erg benieuwd of hij die lijn gaat doortrekken naar zijn nieuwe album!

      /   Reply  / 
  2. starlette

    Grappig,,,,Toen Sufjan bleef hangen in zn ge-loop werd het hier ook snel geskipped met wtf…

    Als je je toch al goed wilt voelen kun je net zo goed ook War Child Presents Heroes ( http://www.warchild.org.uk/heroes ) aanschaffen :

    Iets gladder maar zeker leuke verzameling

    1. Beck – “Leopard-Skin Pill-Box Hat” (Bob Dylan)
    2. Scissor Sisters – “Do the Strand” (Roxy Music)
    3. Lily Allen and Mick Jones – “Straight to Hell” (The Clash)
    4. Duffy – “Live and Let Die” (Sir Paul McCartney)
    5. Elbow – “Running to Stand Still” (U2)
    6. TV on the Radio – “Heroes” (David Bowie)
    7. Hot Chip – “Transmission” (Joy Division)
    8. The Kooks – “Victoria” (The Kinks)
    9. Estelle – “Superstition” (Stevie Wonder)
    10. Rufus Wainwright – “Wonderful/Song For Children” (Brian Wilson)
    11. Peaches – “Search and Destroy” (The Stooges)
    12. The Hold Steady – “Atlantic City” (Bruce Springsteen)
    13. The Like – “You Belong to Me” (Elvis Costello)
    14. Yeah Yeah Yeahs – “Sheena Is a Punk Rocker” (The Ramones)
    15. Franz Ferdinand – “Call Me” (Live) (Blondie)

      /   Reply  / 
  3. Joris Rietbroek Auteur

    Ook al in huis, hou van dit soort projecten en steun ze graag, maar Dark Was The Night vind ik veel beter dan Heroes. Zeker de helft van het werk van Sufjan grijpt nog altijd naar de strot, dit nummer niet.

      /   Reply  / 
  4. melvin

    Het geen nieuw werk van sufjan, maar een castanets cover. En het electronisch ‘gefrobel’ is juist verfrissend, anders kun je altijd nog michigan opnieuw opzetten. Ik Hoor er wel wat van zijn oudere werk in terug.

      /   Reply  / 
  5. Martijn

    Zelden zo’n sterke en consistente compilatie in deze categorie gehoord. Play the Game van Beach House is vooralsnog mijn favoriet. En ik vind dat nummer van Sufjan ook briljant. Weet iemand ergens of er nog ooit iets nieuws van de man komt?

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Sparklehorse en Danger Mouse slaan handen ineen, met véél gasten | Alternative

  7. Pingback: Video: The National speelt Far Around The Bend | Alternative

  8. Pingback: Sufjan Stevens post ‘high school’ eerbetoon aan Sofia Coppola | Alternative

  9. Pingback: Nieuw werk Radiohead-leden, Jeff Tweedy (Wilco) en Johnny Marr op benefiet-cd Oxfam | Alternative

  10. Merlin

    Hoe geef je een revieuw van een plaatselijke artiest? We hebben er een gehad op een 25 jarig huwelijksfeest en dat is zo’n drama geweest dat ik graag andere mensen wil kunnen waarschuwen. Wie geeft me een link?

    Bij voorbaat dank,

    Merlin

      /   Reply  / 
  11. Pingback: Alternative » Video’s: Sufjan Stevens speelt nieuwe nummers live

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>