Video Killed The Radiostar: Spike Jonze

VIDEO KILLED THE RADIOSTAR

 

Bij Alternative hadden we behoefte aan iemand die ons kon uitleggen waarom een videoclip goed is, waarom bands t-shirts laten maken en waarom we de albumhoezen altijd goed moeten bekijken. Kortom, iemand die ons helpt te kijken naar de artiesten waar we meestal alleen naar luisteren. Redacteur Beeld, zeg maar. Joost is de aangewezen persoon om die kant van onze muzikale ervaring te belichten. Grafisch onwerper, fotograaf en kenner. Maar vooral liefhebber. Vanaf nu dus elke week: Video Killed The Radiostar! Deze week bespreekt hij Spike Jonze.

 

 

De nieuwe clip Otis van Kanye West en Jay Z is uit. Heel vet nummer, maar de clip valt me tegen (bekijk hem hier). Er is eigenlijk niks mis mee, maar als je weet dat Spike Jonze hem heeft geregisseerd, valt ie toch tegen. Spike heeft namelijk een heel mooi lijstje videoclips gemaakt. Hij mag zichzelf wel de koning van de videoclip noemen.

 

 

Skateboarding


Jonze begon zijn filmcarriere met skatefilms begin jaren ’90. Die video’s kennen we allemaal nog wel. Ik vond ze als kind al supervet. Nooit zou ik zo goed worden als zij, maar ik keek er graag naar in de skatewinkels als RoDoLFo’S (zie hier). Ze zijn deels gefilmd met een Fish-eye lens, dit geeft een heel vet effect, dat een trademark is geworden voor de skatevideo’s.


 

 

 

Beastie Boys

 

Time for Livin’  van de Beastie Boys is ook zo’n skatevideo. Het was de eerste samenwerking tussen Jonze en de boys uit Brooklyn. In 1994 kwamen ook nog Ricky’s Theme, Sure Shot en, de vetste van de drie, Sabotage. Een video geheel in de stijl van zowel de Beastie Boys als Jonze. De Beastie Boys staan bekend om hun grappige verkleedpartijtjes. Jonze toen om zijn stijl van filmen.

 

 

 

Drop

 

 

Twee jaar later maakte Spike de clip Drop van The Pharcyde. Dit is een van zijn beste clips (ooit), het geniale concept om alles achterstevoren af te spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Fatboy Slim

 

Spike Jonze heeft ook nog een alter ego  genaamd Koufey, hij is de leider van de Torrance Community Dance Group. Met deze dansgroep verschijnt hij zomaar op random plekken op straat om te gaan dansen. Zo ook een keer op het nummer Rockafella Skank van Fatboy Slim.
Hij stuurde dit filmpje op naar Fatboy Slim wat resulteerde in zijn clip van Praise You (bekijk hier). Twee jaar daarna kwam er een nog betere clip van Fatboy Slim en Jonze uit. Christopher Walken, normaal de ijskoude badguy in zijn films, is in Weapon of choice opeens een soepele danser. Heel cool gedaan.

 

 

 

 

Suburbs

 

Een jaar later werkt hij samen met LCD Soundsystem en doet hij de clip van Drunk Girls. Hier kan je goed zien dat James Murphy, de zanger van LCD, ook mee heeft geholpen. Goede samenwerking. De clip is een stuk rauwer (bekijk hier). Maar nog vetter dat jaar is the Suburbs van Arcade Fire. Dit is een klein meesterwerkje. Geinspireerd door het gelijknamige album maakte Jonze een korte film van 28 min genaamd Scenes from the Suburbs die hij deels geschreven heeft. De clip is slechts een klein gedeelte van de film. Een perfecte vertaling van de tienerjaren: Lolmaken, er opeens niet meer bij horen, bang zijn. Alles komt er in terug.

 

 

 

 

 

 

En daarna komt de clip van Otis, die leuk begint, met die transformatie van de auto, maar vervolgens nergens meer heen gaat. Dat zijn we niet gewend. Waarschijnlijk vonden Kanye en Jay-Z de auto wel vet, maar daar hielden ze het liever bij. Zonde, want als het simpel moet, doe dan maar zo’n skatevideo.

 

Zoek Spike zelf op: The Creators Project

 

Tekst: Joost Stoof

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Video Killed The Radiostar: Spike Jonze

  1. Pingback: Niet Voor Dovemansoren: Vrijdagavondse Deuntjes | Alternative

  2. Pingback: Video Killed the Radio Star: Chris Cunningham | Alternative

  3. Pingback: Nieuwe Film van Spike Jonze: Mourir Aupres de Toi. Kijk Hier! | Alternative

  4. Pingback: SoKo samen met Spike Jonze en Sam Spiegel | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>