Album van de week – Battles – Mirrored

Abstracte, experimentele rock maken, recht uit het wiskundig aangelegde koppie, en toch ten alle tijde toegankelijk blijven, ook voor alfa’s. Een onmogelijke opgave? Nee hoor, de New Yorkse band Battles slaagt er met verve in op het officiële debuut Mirrored. Verwacht dus geen vrolijke, catchy liedjes: de vier muzikanten van Battles brengen een onrustig grote stadsgeluid voort, zoals we dat ook kennen van andere New Yorkse bands als Sonic Youth, TV On The Radio, Liars of Yeah Yeah Yeahs. Al gaat Battles meestal nog experimenteler te werk dan deze stadsgenoten. Maar hoe dwars ook, echt moeilijk wordt het nooit. En da’s een verademing.

Na enkele EP’s die al eens samen werden gebracht op één cd, is Mirrored het echte debuutalbum van Battles. Elf tracks, in lengte wisselend van een tot acht minuten, staan erop. De band grossiert in het laagje voor laagje uitbouwen van hun stukken muziek, soms resulterend in een spectaculaire finale. Dat spektakel is met name te danken aan meesterdrummer John Stanier (Helmet, Tomahawk), die het totaalgeluid razendsnel en strak aan elkaar slaat, niet kijkend op een rare break of tempowisseling meer of minder.

De rest van de band weeft hier diverse bas-, gitaar- en keyboardlijnen omheen, terwijl Tyondal Braxton nu en dan ook zijn stem gebruikt. Zingen kun je het niet noemen, zijn vocalen zijn een instrument op zich en doen aan de Smurfen of Alvin & The Chipmunks denken. En met die ingrediënten wordt dus dik drie kwartier bloedspannende, fenomenale muziek gemaakt. Soms gaat het stevig tekeer: intellectueel headbangen gaat prima op Ddiamondd. Opbouwen naar een grande finale doet Battles als geen ander in Tonto, TIJ of in Rainbow met een climax waarin Stanier je alle hoeken van de kamer laat zien.

En dan slaagt Battles er soms ook nog in om onweerstaanbaar catchy én dansbaar te zijn. Prijsnummer wat dat betreft is absoluut de single Atlas, waarin experimenteerdrift en toegankelijke dansbaarheid op een briljante manier hand in hand gaan. Zelden zo’n dwingende groove gehoord dit jaar en de upgepitchte vocalen van Braxton krijg je na een keer horen al niet meer uit je hersenpan. Battles maakt futuristische rock voor de toekomst, Atlas is een geheide hit van nu, Mirrored een niets minder dan briljant album, ook voor minder getrainde oren.

Bekijk hier de video van Atlas, en zeg nou zelf: jij ziet toch ook al een stampvolle Lowlandstent uit z’n dak gaan op dit nummer? Briljante clip trouwens, die de titel Mirrored meer dan eer aan doet. De hele plaat is tijdelijk helemaal te beluisteren op de MySpace van Battles, probeer ‘m zeker uit en laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Lees ook de recensies van eerdere Albums van de Week, met onder meer Wilco, Bjork, Arctic Monkeys, Black Rebel Motorcycle Club en Nine Inch Nails!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Album van de week – Battles – Mirrored

  1. Richard

    Ik heb ze twee weken geleden in de kleine zaal van de Paradiso gezien en ze waren goed!!!!! Atlas is echt een kraker, maar ook de oude nummers doen het goed. Die John Stanier is een beest, hij drumt zo strak en krachtig, het is gewoon eng.
    Aanrader om op Lowlands te gaan bekijken.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Nieuwe kansen voor Muse: check nieuwe single The Uprising | Alternative

  3. Pingback: Video’s: Battles speelt nieuwe nummers live | Alternative

  4. Pingback: Tyondai Braxton verlaat Battles | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>