Nooit van gehoord? – The Joy Formidable geeft debuut gratis weg

Zoals onlangs al opgemerkt: schrijver dezes is een enorme sucker voor schoenstarende poppy gitaarbandjes die iets doen met stofzuigende fuzzgitaren met voldoende galm erop en lijzige, monotone zang, zonder dat het ontoegankelijk of moeilijk wordt. Daarom is het voor deze en andere suckers ook zo fijn dat er dit jaar definitief een nieuwe generatie jonge bandjes lijkt op te staan die dit geluid weer liefdevol omarmen. We werden al zielsgelukkige van het heerlijk onbevangen The Pains Of Being Pure At Heart uit de VS, en nu is daar het oorspronkelijke uit noordelijk Wales afkomstige The Joy Formidable, dat zijn acht nummers tellende debuut A Balloon Called Moaning gewoon ter download weggeeft via NME Blogs.

Zoals inmiddels bekend: een slimme zet in deze lastige muziekverkooptijden, die je in korte tijd veel aanhang kan opleveren. De verhuizing van Wales naar Londen zal ook hebben geholpen. En ook hier geldt: goeie bandnaam weer!

Dat dit trio onder leiding van blonde zangeres/gitariste/blikvangster Ritzy al niet bij het lijstje beloftes van de BBC zat, vonden we al gek. En nu zeker, want de beloftes van drie pittige en pakkende singles Austere, Cradle en Whirring worden op dit (mini)album met schijnbaar gemak waar gemaakt. Ze plaatsen The Joy Formidable ergens tussen de felheid van Blood Red Shoes en wat minder meedogenloze versies van Jesus & Mary Chain of My Bloody Valentine in.

Genoemde sterke singles ontbreken uiteraard niet A Balloon Called Moaning, maar ook voor een langer nummer met een grotere rol voor opbouw is alle ruimte, zoals plaatopener The Greatest Light Is The Greatest Shade. Het zwaardere, bomvol klinkende Ostrich is een fraaie finale van een beknopt debuut van nog geen half uur.

Bevalt dit bandje je zo goed dat je er een tastbare schijf van wilt hebben? Sinds deze maandag is het album tevens te bestellen via de MySpace van de band, ook al is de ‘eerste druk’ al uitverkocht. Daar je uiteraard ook enkele voorproefjes vindt. Alsmede hieronder, drie video’s heeft The Joy Formidable al op zak.

The Joy Formidable tourt tot half maart intensief door de UK, het zou mooi zijn als we The Joy Formidable begin mei op London Calling zouden kunnen begroeten.

The Joy Formidable – Austere

The Joy Formidable – Cradle

The Joy Formidable – Whirring

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nooit van gehoord? – The Joy Formidable geeft debuut gratis weg

  1. Bas

    Fijn album! Goeie zaak, deze terugkerende stroming.

      /   Reply  / 
  2. Nathalie

    het zou ook wel eens langzaam tijd worden dat de mensheid The Joy Formidable ontdekt.

      /   Reply  / 
  3. Hans Vrijmoed

    erg lekker dit! Graag zsm in Ekko, bovenzaal Paradiso, Roosje, Rotown of vergelijkbare zaaltjes.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Line-up driedaags London Calling 2009/I zo goed als rond | Alternative

  5. Pingback: Nooit van Gehoord? London Calling - The Big Pink | Alternative

  6. Pingback: London Calling, dag 2: Veni Vidi Dananananaykroyd, Noisettes niets zonder Shingai | Alternative

  7. Pingback: Halverwege 2009: de beste albums, nummers en optredens | Alternative

  8. Pingback: Prijsvraag: win kaarten voor The Joy Formidable in Rotown | Alternative

  9. Pingback: In Première: The Joy Formidable – I Don’t Want To See You Like This | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>