BBC-snoepjes van de week: Little Boots, Empire Of The Sun, Lady Gaga

Zet jij even koffie, Dick? De BBC tipt ons enkele tientallen rijzende sterren voor 2009, vooral afkomstig uit de UK, middels de Sound of 2009. En als we het leeuwendeel van de vijftien belangrijkste genoemde namen in ogenschouw nemen, gaan we volgens de Engelse muziekpers in 2009 deels 25 jaar terug in de tijd en is het 1984 all over again. Anders gezegd: synth- en electropop, niet zelden met een zangeres aan het roer, zijn in de voorspellingen veel prominenter aanwezig dan de gitaarbandjes. De gitaar is namelijk weer saai, jeweettoch. De trend lijkt vorig jaar voorzichtig ingezet met oa. Ladyhawke en het Australische Cut Copy. Dus voorspelt de BBC dit jaar goede muziek van en successen voor onder meer La Roux, The Big Pink, de New Yorkse Lady Gaga, (al op nr .1 in Engeland met Just Dance), Passion Pit uit de VS, het Australische duo Empire Of The Sun en vooral Little Boots (foto) die bovenaan de ‘Sound van 2009′ staat.

Achter deze naam zit electromuzikante en zangeres Victoria Hesketh (foto links). We zijn het vooralsnog met de BBC eens dat zij met Meddle en Stuck On Repeat de meest hitgevoelige singles alvast in huis heeft. Evenals de fijnste persfoto trouwens.

Hesketh is daarnaast aardig bezig met klantenbinding door op haar YouTube-kanaal op verzoek covers te laten horen van zowel jaren negentig hitparadesterren als Haddaway (What is Love? Arch!) als MGMT‘s Time To Pretend. Met een eenvoudige synthesizer in de slaapkamer, een vernuftig stukje Japanse technologie of andere gadgets. Wat haar singles betreft blijft het zoals het catchy electropop vaak betaamt allemaal licht en (v)luchtig, wat vaak niet goed is voor een lange houdbaarheidsdatum. Als een op zich lekker kauwgompje, dat toch al snel z’n smaak verliest. Dat geldt ook voor de eerste singles van andere genoemde acts.

Wellicht dat we op een komende London Calling alhier live kennis met Little Boots maken? Een debuutalbum wordt later dit jaar verwacht, dan zal blijken of deze laarsjes met zeven-mijlsstappen Engeland en de rest van de wereld veroveren en, nog belangrijker, vervolgens stand houden.

(Britse) gitaarmuziek is in de BBC-voorspellingen overigens nog net niet helemaal doodverklaard. De al aardig bekende Editors- en Interpolkloon White Lies (komende week op Eurosonic te zien) wordt een glorieuze toekomst voorspeld, met de aanstaande release van het album To Lose My Life. Lang niet zo hip klinkend, maar wel een van de leukere bands in de lijst:country- en folkband Mumford & Sons, die gedeeltelijk bestaat uit begeleiders van Laura Marling. Maar verder gaat volgens de Britse muziekcritici elektronische muziek 2009 bepalen. De toekomst van Britse gitaarpop zien ze terecht somber in: “Guitar music is not dead. But we may be witnessing the death of the English indie scene that rose out of the embers of Britpop, and has now become tired and cliched.” Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de Amerikanen afgelopen jaar de spannende ontwikkelingen binnen de indiemuziek bepaalden.

Van best leuke Londense psychedelische meidenrockband Ipso Facto wordt daarom blijkbaar weinig verwacht. Ook van The Joy Formidable geen spoor. En dat is juist een jong, lekker lawaaiïg Brits gitaarbandje met enkele catchy singles met weerhaakjes op zak, waarvan we bij Alternative Blog juist weer meer verwachten. Intussen staat vanuit Glasgow The Phantom Band te trappelen. Gek genoeg wordt het gejengel en oeverloze gerammel van Florence and the Machine wel aangeprezen. En als electropop van een nieuwe, jonge generatie die de eerste helft van de jaren tachtig niet eens bewust heeft meegemaakt het nieuwe jaar bepaalt, dan missen we bij de Britse voorspellingen voor het komende jaar toch London Calling-klanten FrYars (debuut op komst), Magistrates, John & Jehn (ook op Eurosonic) en Esser. Maar die waren in hun thuisland vast vorig jaar al aangestipt als grote beloftes.

De voorspellende gaven van de BBC van een jaar terug over 2008 zijn overigens heel behoorlijk uitgekomen: toen werden op dezelfde manier onder meer Adele, Duffy, The Ting Tings en Glasvegas getipt. Met helden van toen Joe Lean & The Jing Jang Jong is het dan weer helemaal niets geworden.

Voilà, de toekomst van de Britse pop staat weer op een rijtje. De komende weken enkele van deze en andere nieuwe bands verder uitgelicht op Alternative Blog. Ook Amerikaanse trouwens. Liefst van die bands die ook nog van die saaie gitaren gebruiken. Al is de glazen bol nog wat troebel op dat gebied.

Enkele aardige singles die ze in de UK al maanden goed kennen, zie je hieronder. Wie tip jij?

Little Boots – Meddle (Bedroom Version)

Lady Gaga – Just Dance

Empire Of The Sun – Walking On A Dream

White Lies – To Lose My Life

La Roux – Quicksand

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “BBC-snoepjes van de week: Little Boots, Empire Of The Sun, Lady Gaga

  1. Joost

    Jezus, afgaande op de eerste 2 video’s lijkt het meer op wat TMF tips zijn voor 2009. Gatverdamme. En Empire of the Sun zijn MGMT wannebee’s.
    Zigazig ah!

      /   Reply  / 
  2. joeri

    @Joost: Ik ben niet snel geneigd te zeggen dat een band een kloon van een andere band is, maar je hebt volkomen gelijk in deze. Een schaamteloze kopie. Stuitend.

    En voor de rest, het stelt inderdaad allemaal bar weinig voor. Vooral die electro-popbandjes.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: London Calling 2009: Little Boots, Chromehoof, Grampall Jookabox | Alternative

  4. Pingback: Snoepje van de Week? - Filthy Dukes | Alternative

  5. Pingback: Nooit van gehoord? - The Joy Formidable geeft debuut gratis weg | Alternative

  6. Pingback: In Première: Pet Shop Boys - Love etc. | Alternative

  7. Pingback: Line-up driedaags London Calling 2009/I zo goed als rond | Alternative

  8. Pingback: Battle of the British electrobabes? Little Boots en La Roux releasen debuut | Alternative

  9. Pingback: Nooit van Gehoord? Crossing Border – Mumford and Sons | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>