Weet u nog? – Alternative Blog in augustus 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. In augustus brengt een club IJslanders Lowlands in extase en struint Coldplay rond in Den Haag.

Een brutaal, jong, gretig en vooral goed en wild om zich heen meppend garagepunkbandje dat ermee kapt: dat is nooit een leuk begin van je maand. Toch gooit Be Your Own Pet (foto) uit Nashville de handdoek in de ring, kort na prima tweede album Get Awkward! zelfs. Zonde, Be Your Own Pet hadden we graag nog eens teruggezien en -gehoord.

Je zou megaband Coldplay er bijna van verdenken écht een speciale band met Nederland te hebben. Met fotograaf en filmmaker Anton Corbijn wordt er in Den Haag een extra videoclip bij single Viva La Vida geschoten, een soort parodie op Corbijn’s eigen clip bij Enjoy The Silence van Depeche Mode. Chris Martin wandelt als eenzame koning langs diverse markante plekken in Den Haag, met een amusant resultaat.

Intussen hebben Iggy & The Stooges flink de klere in, als na een concert in Montréal een busje vol instrumenten en apparatuur wordt gestolen, inclusief een kostbare basgitaar van Mike Watt. No fun, kortom. Desondanks staat de rock ‘n roll-legende een maandje later wel op het podium bij de opening van nieuw Rotterdams poppodium WATT. Al lopen we hier op de zaken vooruit.  Waar Iggy Pop nooit zomaar over straat zou kunnen voor z’n boodschappen, kan William Bevan (foto) dat waarschijnlijk nog steeds wel probleemloos doen. Ook al onthulde hij zelf dat hij de man is achter de duistere, meeslepende dubstep van het bejubelde Burial.

Over duister gesproken: we nemen eens een kijkje bij gothic-evenement Summer Darkness in Utrecht, waar onder meer Echo & The Bunnymen een uitverkocht Tivoli mee terug in de tijd neemt met een indrukwekkende show. Net zo indrukwekkend blijft de immense drukte op iedere hoek van het Lowlands-terrein. Vrijdag is een beetje een inkomdag, op de tweede dag is het genieten van Franz Ferdinand en walgen van de zielige Sex Pistols. Twee optredens op de zondagavond weten duizenden mensen een meterje zwevend boven de grond te krijgen: eerst al Elbow, daarna volgt de complete overrompeling door onbetwist festivalhoogtepunt Sigur Rós.

Nog amper bijgekomen van deze pracht en praal en het driedaagse festival zelf, kondigt ook Bloc Party een bliksemrelease aan van een nieuw album: Intimacy is een weekje later voor enkele ponden te downloaden. De fysieke release die in de herfst volgt, bevat echter wel meer nummers. Een snelle release van een derde Arctic Monkeys-album laat nog op zich wachten tot 2009, al druppelt wel het nieuws binnen dat de Britse band met niemand minder dan QOTSA-frontman Josh Homme als producer aan het opnemen is. Daarvoor mag de versleten leus ‘dat belooft wat!’ weer even uit de kast.

Tot slot bezoeken we aan het eind van de maand nog festival De Beschaving in Utrecht, dat dankzij boeker The Alternative beter dan ooit kan uitpakken met vrij grote namen als Babyshambles, Kate Nash, Kaizers Orchestra en Mogwai (foto). Ook valt er genoeg fraais te ontdekken met oa. The Dodos en Peter von Poehl. Dankzij het kleinschalige karakter is het een hele lange dag fijn van dichtbij bandjes kijken, al was er gezien de grootte van de tent om het hoofdpodium duidelijk nog op meer bezoek gerekend. Desalniettemin een geslaagde afsluiting van het festivalseizoen.

Ook aan de hand in augustus: Muse en The Streets werken samen aan een woeste track, Chris Cornell lijkt flink de weg kwijt, Johan maakt voor het eerst veel sneller dan in vijf jaar tijd een nieuwe plaat, Morrissey roept op zijn nieuwe live-dvd vooral niet te kopen, diens producer Jerry Finn sterft op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Met een mooie uitvoering van Neil Young‘s Tell My Why door Radiohead besluiten wij augustus definitief.

Alternative Blog in augustus 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>