Weet u nog? – Alternative Blog in december 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. Als laatste december, met jaarlijsten, Coldplay-concerten over tien maanden (!), hanengevechten en maandelijkse terugblikken van Alternative Blog.

Een weinig opzienbarend begin van de laatste maand van het jaar met nieuwe Prodigy-single Invaders Must Die. Vet klinkende beats, maar Liam Howlett hebben we al zoveel beter en creatiever gehoord. Hoe immens populair Coldplay in Nederland inmiddels is, blijkt uit de voorverkoop voor een concert in het Nijmeegse Goffertpark in september. Zo’n 50.000 kaarten zijn binnen de kortste keren verkocht, wat fratsen rond onzekerheid over de voorverkoopdatum en de Coldplay-tournee zelf houden het spannend. Een extra concert is een logisch gevolg.

In de popjournalistiek lijkt 30 november de laatste dag van het jaar te zijn: begin december verschijnt de jaarlijst van Oor, waarin Nederlandse popcritici TV On The Radio‘s Dear Science uitroepen tot de plaat van het jaar. Sterk concert weer trouwens van de Brooklyners in de Melkweg, al kon niet iedereen zich daar in vinden. Vooruit, zo’n lijstje in december bij de hand hebben kan handig zijn bij het uitzoeken van Sint- en Kerstcadeautjes, en er komt in de laatste maand van het jaar toch bijna niks meer uit. Op een prachtplaat van het Nederlandse Roosbeef na natuurlijk, prachtig getiteld Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten. Komt wellicht rijkelijk laat terug in de jaarlijsten voor 2009? Muziekcommunity Last FM heeft intussen bijgehouden waar gebruikers nu eigenlijk naar hebben geluisterd; vooral Coldplay en MGMT scoren hoog. En dat botergeile liedje over dat meisje dat een meisje gekust zou hebben.

Zoiets is natuurlijk allang niet meer zo omstreden, een gevecht tussen in de ecoline gedoopte hanen in Thailand wel. Dit is te zien in de videoclip bij Running With The Beast van Nederlands duo zZz, waarvan een versie van YouTube afgehaald, waarschijnlijk na klachten van dierenvrienden. Het exemplaar op deze site was tot voor kort nog gewoon te zien. Slim stukje publiciteit verder, voor zZz. Na enkele jaren van wachten en geruchten, komt het er opeens toch van: Blur (foto) komt weer bij elkaar, inclusief de in 2002 vertrokken gitarist Graham Coxon, en geeft in juli 2009 enkele concerten in het Londense Hyde Park. Berichten over shows buiten Engeland, laat staan over een nieuw album, zijn er helaas nog niet.

Wat er gelukkig wel weer kwam in december: redding voor poppodium Watt in Rotterdam, de opvolger van Nighttown, dat in 2006 failliet ging. Bij geruchten over een groot urbanpodium in de Maasstad trekt een belangrijke financier van Watt zich terug. Een reddingsplan met hulp van de gemeente is het gevolg, waarbij het kleine podium Waterfront en Watt noodgedwongen fuseren. Ook ‘fusies’ in het land der kerstsingles, The Killers doen het nota bene met Elton John en Pet Shop Boy Neil Tennant op hun bombastische, campy aandoende kerstsingle Joseph, Better You Than Me.

December is ook traditioneel de maand waarin de winnaars van de Grote Prijs van Nederland bekend worden. Dit keer zijn dat in de categorie pop/rock Two Way Radio, Fabiana Dammers is de beste sing-songwriter.

Concertpromotor Mojo deelt aan het eind van het jaar nog een stroomstootje uit richting de zwarthandel. Een bureau dat aan 500 tickets voor Il Divo op één datum was gekomen (hoe in vredesnaam??) wordt aangepakt: de betreffende kaartjes worden ongeldig gemaakt. Mogelijk komt er een rechtszaak van Rang 1 Tickets tegen Mojo aan; wordt vervolgd in 2009 kortom. Meer gedoe met kaartjes: de prijzige tickets voor Antony and the Johnsons in het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven worden via twee websites verkocht. De een zet er stoelnummers op, de ander niet, zodat mensen met kaartjes waar een stoelnummertje op staat (eerste rij bijvoorbeeld?) toch geen recht hebben op die goede plek. Dat wordt straks leuk in de zaal. “U zit op mijn stoel meneer!” Exclusief blijkt overigens ook een relatief begrip: Antony komt op 22 juni ook naar Carré in Amsterdam voor een concert met het Metropole Orkest.

Of je er blij mee moet zijn of niet, is aan eenieder om zelf te bepalen: Leonard Cohen’s Hallelujah, vooral bekend in de versie van wijlen Jeff Buckley, wordt in Engeland weer een grote hit dankzij een overgeproduceerde, holle X-Factor versie. En tenslotte hadden veel mensen blijkbaar geen enkel beter liedje gehoord het afgelopen jaar, dan Kings Of Leon’s Sex On Fire. Vreemd, er waren er anders plenty. Bekijk bijvoorbeeld de lijstjes van ondergetekende en mede-bloggers, evenals onze top 10-lijsten met beste albums van het jaar.  En zo is Alternative Blog helemaal klaar voor 2009.

Alternative Blog in december

Zie ook:
- Weet u nog? Alternative Blog in november 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in oktober 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in september 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in augustus 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>