ADE #2: HudMo, Giographic, Brutuzz, S-X: de foto’s…


.

Alle Foto's: Candice Coco

 

brutuzz – robot mix by brutuzz
.

Vaak hebben wij hier al over dit fenomeen geschreven. Hudson Mohawke, door zijn liefhebbers HudMo genoemd, is een boeiende artiest. Gisteravond mocht hij als hoofdact op het podium van de intieme Amsterdamse Bitterzoet. In zijn voorprogramma stonden de Amsterdamse Brutuzz en de Britse S-X. Het werd een mooie avond.

.

DJ S-X draait, terwijl HudMo verbouwereerd naar de groupies van S-X staart...

.

Stipt om middernacht stond het vol. Er kon werkelijk niemand meer bij. DJ Brutuzz, een vaste gast in de Bitterzoet, mocht eerst. Eigenlijk hoefde hij niet eens zo veel te doen. Het ging ontzettend los, wat er ook gedraaid werd. Brutuzz hield zich bij het relatief veilige hip-hop met dubstep mixen. En net als je dacht dat het saai zou gaan worden, gooide hij er keiharde grime in. Daarmee is hij een van de weinige echt moedige DJs in Nederland. Heel fris, zijn set.

.

DJ Giographic begon keihard, en Brutuzz deed op het laatst zelfs mee.

.

DJ Brutuzz brak de tent af.

.

DJ Brutuzz aan het werk.

.

Daarna kregen we S-X, een 18-jarig multitalent uit Engeland. Hij zit bij Butterz, en maakt vreselijk lekkere beats. En, zo bleek gister, hij kan een dansvloer ook helemaal afbreken. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij maakte hij gister zijn Nederlandse debuut. En een zeer geslaagde. Want hij mag dan pas 18 zijn, zijn lef kent geen grenzen. Hij draaide precies wat hij zelf wilde, en schatte toch in hoe ver hij kon gaan. Grime werkt al jaren heel goed in Amsterdam, en toch moet je het af en toe opbreken met een relatief bekend nummer. S-X slaagde met vlag en wimpel. De zaal zat al helemaal onder het zweet en bier voordat HudMo goed en wel begonnen was.

.

DJ S-X!

.

Toen kondigde de over-enthousiaste MC de man uit Glasgow aan. Hudson Mohawke. Nog nooit zag ik de Bitterzoet zo vol. HudMo, immer misplaatst en ietwat verloren, had weer zijn kenmerkende slechtzittende t-shirt aan. Hij leek bijna geirriteerd dat wij allemaal voor hem stonden. Hij zette een plaat op, keek even de zaal in, en richtte zich toen tot zijn entourage. Hij bleek te eisen dat alle lichten uitgingen. Het geschiedde. In het pikkedonker barstte een van meest geweldadige pits uit mijn leven los.

.

Hudson Mohawke – Cbat [Warp] by frankyboy

.

HudMo draaide al zijn ‘klasssiekers’, zijn hits zoals Thunder Bay en Cbat. En hij draaide tussen de puristische dubstep-bombardementen door even alle gladde nummers van zijn laatste EP Satin Panthers. De gave van deze man is ongelofelijk. Hij heeft iets, iets dat bijna niemand anders heeft, waardoor hij de muziek met zoveel gevoel kan overbrengen, dat het altijd diep in je hart binnenkomt. Hij produceert een onwaarschijnlijke hoeveelheid volume, hij gebruikt heel veel bass, maar er is meer. Misschien zal ik het wel nooit begrijpen. HudMo brak gister volledig de tent af. En dat viel ons en de mensen om ons heen zwaar, omdat hij twee uur draaide. Het was een beproeving.

.

Rustie – Ultra Thizz (taken from Glass Swords) by Rustie

.

Tussen de grote pits in draaide hij af en toe een hip-hop-hitje, zoals Big Pimpin’ van Jay-Z. Maar iedereen wachtte steeds weer op die klassieke HudMo sound, waar we allemaal voor waren gekomen. Na Thunder Bay, een zegetocht die zo ongeveer uitliep op een ere-rondje, draaide hij opeens dat andere anthem van 2011 (waar ik ook meerdere keren mijn liefde voor heb uitgesproken): Ultra Thizz, van mede-Glaswegian Rustie. Mooi, en verwarrend. Want net toen ik dacht dat ik zeker wist dat HudMo de DJ van het jaar was, draaide hij dit nummer alsof hij hiermee zijn nominatie voor die plek bekend maakte. Toegegeven, Rustie draait vaak ook stukjes van HudMo. Laten we het een gedeelde eerste plaats noemen. Glasgow is de nieuwe hoofdstad van de vooruitstrevende electronica geworden. Zelfs Zomby, uit Wales, is er naar toe verhuisd.

.

Hudson Mohawke – Thunder Bay by Hudson Mohawke

.

Al met al bewijst dit ADE dat Amsterdam onmisbaar is in de dance. Misschien wel de echte hoofdstad, ook omdat wij in Nederland voortdurend dit soort acts programmeren. Er is blijkbaar veel geld voor, en vraag naar. Case-in-Point: Over twee weken komen zowel onze favoriet Rustie als dubstep grondlegger Kuedo draaien in Den Haag, op het Rewired-Festival. Vanavond staat de Melkweg in het teken van record label R & S  Records. Jongens als James Blake en Aphex Twin staan bij hun in de stal. Amsterdam is de frontrunner van de post-dubstep (whatever that may be), en daar mogen we heel trots op zijn. En Hudson Mohawke is een van de hardste Djs ooit.

Voor de laatste ADE-nieuwtjes moet je ons even LIKEN op Facebook!

 

.

Nog wat sfeerimpressies. Het was een heftig avondje!

.

Alle Foto's: Candice Coco

.

.

Alle Foto's: Candice Coco

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “ADE #2: HudMo, Giographic, Brutuzz, S-X: de foto’s…

 1. Filthstift

  Tof artikel en heel cool feestje. Heb me goed vermaakt.

  Wel jammer dat je alle dj’s noemt behalve Giographic die een set draaide van 23:00 tot 1:00 en iedereen los kreeg, waarvan Brutuzz de laatste 20 min meedraaide.

  See ya next “No School”..

    /   Reply  / 
 2. Pingback: ADE #5: R & S Records neemt de Melkweg over! | Alternative

 3. Pingback: DJ-set van de week: Jeff Mills en Wookie | Alternative

 4. Pingback: Luister nu naar TNGHT (Hudson Mohawke en Lunice) | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>