Weet u nog? – Alternative Blog in september 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. In september krijgt Noel Gallagher een gemene aanval te verduren, komt de erkenning voor Elbow tot volle wasdom en breekt bij 013 in Tilburg de bestuurlijke pleuris uit.

Begin september staat ook voor het begin van een nieuw concertseizoen in het clubcircuit, dat meteen twee podia rijker is. Op dinsdag 2 september heropent Nighttown in Rotterdam als WattLuxorLive (foto), met een show van Iggy & The Stooges. Waarbij Iggy Pop meteen de eerste stagedivers die het podium ontmaagden mag verwelkomen. In Arnhem opent eindelijk de deuren, opvallend genoeg met een wat minder toegankelijk theater-multimediaspektakel, waar ook weldegelijk wat muziek in schijnt te zitten.

Muziek zit ook in de campagne voor presidentskandidaat Barack Obama: een flink instrumentaal deel van Tne National’s prijsnummer Fake Empire is verwerkt in een reclamespotje dat volledig draait om hoop. Het heeft de band in thuisland Amerika ongetwijfeld ook een verdere boost gegeven. Voor Kings Of Leon is single Sex On Fire die ultieme boost voor de carrière: reken maar dat de rockband met drie broers en een neef uit Tennessee komend jaar headliners is op alle grote festivals. Voor het zover is plaatsen ze nog familiefilmpjes op hun website. Schattig!

Voor de verandering wordt Oasis-gitarist Noel Gallagher eens niet aangevallen door zijn eigen broer Liam, maar door een of andere lafbek van een ‘fan’. Die weet op het podium te komen en ramt de gitarist in z’n rug bovenop een monitor. De gitarist houdt er enkele verwondingen aan over, enkele concerten worden afgezegd. De dader: een 48-jarige Canadees, die een tijdje de cel in mag.

Ook is er (eindelijk!) gerechtigheid voor Elbow uit Manchester, na jaren van hard werken. De groep maakt al aan de lopende band bloedmooie albums, maar de ware erkenning van pers en publiek komt dit jaar met nieuw kunststukje The Seldom Seen Kid. De band wint er de prestigieuze Mercury Music Prize mee, statige ballade One Day Like This wordt een radiohitje en een flinke clubtour door Nederland met louter betoverende concerten verkoopt nagenoeg uit. De volgende stap? Een kindercd!

Ook breekt Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III in 2008 langzaam maar gestaag door, dankzij zijn album Life Is Short, de verovering van vele harten op Lowlands en zijn benoeming tot huismuzikant in tv-programma De Wereld Draait Door.  Erkenning is iets dat David Bowie en The Smiths al tientallen jaren genieten, en nu hebben ze ook nog eens de ultieme homo-platen gemaakt, zo blijkt uit een lijstje van Out.com. Overigens zijn er van The Smiths al meer verzamelalbums dan studioplaten verschenen: dit najaar volgt er nog een zoveelse compilatie om de portemonnee van de fans lichter te maken. En dan schijnen dit keer Morrissey en Johnny Marr er nog zelf aan te hebben meegewerkt ook.

Dan is er een nieuwe methode om muziek te verkopen die gedoemd lijkt om te mislukken: het idee van enkele grote platenmaatschappijen om muziekalbums voortaan ook te verkopen op geheugenkaartjes doet op z’n minst de wenkbrauwen fronsen. Wat is daar nu handig aan? In 013 in Tilburg hebben ze wel iets anders aan hun hoofd: daar is het hommeles tussen het managementsteam en directeur Guus ten Hove. Met als gevolg dat meerdere medewerkers het veld ruimen.

Ook gaande in september: Wilco en Fleet Foxes coveren wel heel fraai I Shall Be Released van The Band, LCD Soundsystem-baas James Murphy duikt op in een guitige Hot Chip-video, C-Mon & Kypski battlen met een draaiorgel en het Domcarillion, The Sugarettes maken een sappige videoclip (foto) in een Eindhovense stripclub, Alice In Chains duikt voor het eerst in 13 jaar de studio in, acteurs Michiel Romeyn en Wilfried de Jong zijn te zien in een dEUS-clip en Foo Fighters nemen even pauze.

Tot slot iets heel hoopgevends: totale stilte bij concerten, het kan dus nog wel. Bon Iver bewijst het in Paradiso, wat volgens meerdere bezoekers een van de mooiste concerten van het jaar heeft opgeleverd. 

Alternative Blog in september 2008

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in augustus 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weet u nog? – Alternative Blog in september 2008

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in oktober 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>