De harde tips: 10 keer niet te missen op Lowlands 2009

In de afgelopen weken werden in deze kolommen al enkele (nog?) onbekende pareltjes in de ramvolle Lowlands-lineup getipt, onder wie Fanfarlo, The Tallest Man On Earth en Jessica Lea Mayfield. Maar wat mag er deze editie verder beslist niet gemist worden? De echte muziekfanaten onder de bezoekers – voor wie ‘de sfeer’ van minder belang is – hebben hun routes natuurlijk allang tot op de minuut precies uitgestippeld, inclusief plaspauzes. Maar hier is toch een leidraad in het grote aanbod van acts in de vorm van tien niet te missen bands, vooral geschikt voor degenen die zich vooraf minder verdiepen in het programma, maar toch willen weten wat ze niet moeten missen.

Here goes, Alternative Blog is in ieder geval van 90 tot 100 procent zeker aanwezig bij:

1. Grizzly Bear, vrijdag 21 augustus, 22.00 uur, India
Terwijl half Lowlands staat te dringen om de oudbakken Prodigy weer eens bezig te zien, spoeden liefhebbers van de betere, ingenieuze muziek zich naar de India waar Grizzly Bear uit Brooklyn staat. Derde album Veckatimest blijft ook na twintig keer luisteren een avontuurlijke ontdekkingstocht waarop steeds weer iets nieuws te horen is, prijsnummer Two Weeks is vooralsnog het mooiste liedje van het jaar. De verwachtingen zijn torenhoog; komt allen tesamen om te zien of Grizzly Bear ze waar kan maken, terwijl buiten net de duisternis is ingevallen. Kan zomaar eens de mooiste momenten van het festival opleveren.

2. HEALTH, zaterdag 22 augustus, 15.45 uur, X-Ray
Eerder genoteerd naar aanleiding van de show van deze onberekenbare band uit Los Angeles op Motel Mozaïque: “Vlijmscherpe scherven noise, no wave, mathrock, electro en disco, (…) bruut, reteagressief, gemeen, gevaarlijk, bezeten, volslagen compromisloos en onverbiddelijk.” HEALTH met amelodieuze gitaarriffs en -geraas, vervormd geschreeuw – speenvarken door een overstuurde microfoon, iemand? -, snerpende elektronica en razendsnel drumwerk vol onmogelijke breaks. Live volstrekt sensationeel, en in het nieuwe werk van volgende plaat Get Color – uit op 8 september -, valt wat meer melodie te horen. Dat maakt het instortingsgevaar van de X-Ray-bunker tijdens HEALTH niets minder groot. De overlapping met de ook lang niet misselijke, eveneens warm aanbevolen psychedelische rockband Crystal Antlers, helemaal aan de andere van het terrein in de Charlie, is wel een heel pijnlijke. Maar laten we wel wezen: het voorspelde meest vernietigende en gemene 45 minuten van Lowlands 2009 gaan voor.

3. Wilco, zaterdag 22 augustus, 19.00 uur, Grolsch
Het zijn alweer bijna heuse veteranen, maar beslist niet de verlopen oude lullen act van dit jaar. De muziek van Wilco’s Jeff Tweedy en zijn sinds vier jaar constante bandbezetting uit Chicago leunt al een kleine vijftien jaar op een mengsel van roots- en countryrock met vaak briljante popmelodieën. Maar door de toevoeging van tal van sonische experimenten, trommelvies tergende noise-errupties en zelfs krautrock, klinkt geen van de zeven Wilco-albums hetzelfde. Met jongste platen Sky Blue Sky en Wilco (The Album) zoekt Wilco weer wat meer de gangbare liedjeskant op, maar de live-optredens willen nog steeds wel eens heerlijk ontsporen. Dat alles na zo’n ontsporing plotseling weer zo vlekkeloos in elkaar kan vallen, bewijst de grote klasse. Gegarandeerd een van de beste live-bands van Lowlands, fijn dat ze eindelijk eens in de Flevopolder staan.

4. Faith No More, vrijdag 21 augustus, 20.15 uur, Alpha (foto boven)
De enige reünie op Lowlands – naast Grace Jones? ;) -, maar natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met die malle Sex Pistols van vorig jaar. Overbodige aanrader in deze top 10 of niet? Wel: als de vooruitgesnelde verhalen vanaf Hurricane/Southside of Roskilde niet zo juichend waren geweest, was Faith No More misschien niet getipt op deze plek. Maar hoe dan ook; natuurlijk gaan alle échte rockers van Lowlands hier naar toe, klaar om de vuisten in de lucht te steken bij klassiekers als Be Agressive, Epic, Digging The Grave en Ashes to Ashes. Die naar verluidt niet eerder zó strak en hard gespeeld werden door deze mannen op leeftijd. Ook degenen die op de Lowlands-editie van 1997 al vooraan stonden bij de greatest hits-show van Mike Patton en consorten zijn er natuurlijk; dat zou een van de laatste Faith No More-optredens zijn. Is een uur wel genoeg om de Faith No More-honger te stillen?

5. Arctic Monkeys, zondag 23 augustus, 21.50 uur, Alpha
Altijd interessant: bekendere namen die op een groot festival nieuw werk komen voorstellen. Kakelvers (en góéd!) album Monkeys-album Humbug komt uit in het Lowlands-weekend. De tien nummers maken bijzonder nieuwsgierig naar hoe de band de langzamere, ingehoudener toon live spannend gaat maken. Nu ja, misschien wel juist niet door net als voorheen gewoon te spelen zonder grote gebaren of opjutgedrag richting publiek, alsof het een openbare repetitie is. Maar live strak spelen kunnen die apen als de besten. De feestbeesten krijgen vast nog wel hun pogo-momenten dankzij de oude hits, liefhebbers van diepgaandere nummers kunnen bij de Humbug-nummers terecht. Iedereen blij?

6. Vampire Weekend, zondag 23 augustus, 15.30 uur, Grolsch
Hela, nog een band met nieuwe muziek op zak, in dit geval vers werk dat we nog niét gehoord hebben. Het tweede Vampire Weekend-album wordt eind september verwacht, nadat het titelloze debuut van deze geschoolde Brooklyner indiepoppers met een zwak voor Afrikaanse gitaren en ritmes wat ondergetekende betreft de beste plaat van vorig jaar was. Natuurlijk: juist daarom had Vampire Weekend vorig jaar al op Lowlands moeten staan. Maar beter laat dan niet. En gelukkig belooft dit optreden veel meer te worden dan slechts een debuutplaat herkauwen.

7. Bon Iver, vrijdag 21 augustus, 16.00 uur, Grolsch
Was eigenlijk ook vorig jaar al verwacht, maar stond niet op de bill: Justin Vernon a.k.a. Bon Iver, de man die zich na een verbroken relatie drie maanden opsloot in een hutje in Wisconsin en er met de om te janken zo mooie, kwetsbare plaat For Emma Forever Ago weer uitkwam. Verraste ook nog met de mooie Blood Bank EP en schijnt live een robuuste band om zich heen te hebben. De enige zorg: zo muisstil als in Paradiso eerder dit jaar zal het niet worden, maar als de enorme Grolsch-tent maar niet de groot voor man’s hoge stem en bijna grijpbare breekbaarheid.

8. Beirut, vrijdag 21 augustus, 17.45 uur, Grolsch
Twee keer stond Zach Condon met zijn legertje muzikanen waarmee hij Beirut vormt al in Paradiso. Mooie concerten waren het, hoewel toch de indruk bleef hangen dat er niet op volledige kracht of met complete uitbundigheid gespeeld werd. Een keer kwam dat omdat Condon hartstikke ziek was. Drie maal is scheepsrecht als het gaat om absolute indruk maken? Opgepast: Balkan is nog altijd hip op Lowlands, maar de in een diepe poel treurnis gedrenkte liederen vol Oost-Europese invloeden en Franse chanson-elementen van Beirut zijn uiteraard niet bedoeld om op te hossen. Toeters doen het altijd goed in een festivaltent, maar hopelijk raken de nummers met huilzang van Gulag Orkestar, The Flying Cup Club en de March Of The Zapotec EP ook achterin nog een gevoelige snaar.

9. Fever Ray, zaterdag 22 augustus, 21.45 uur, Bravo
Voordat we vergeten ook nog te gaan dansen, of eigenlijk, zachtjes meedeinen terwijl we ons afvragen of de wereld vergaat: de Bravo wordt beslist bezocht om op z’n minst weer een deel van de show van Karin Dreijer’s solo-vehikel Fever Ray te zien. Laat de feestbeesten maar hossen bij de Kaiser Chiefs; in de Bravo wordt het donker, laten diepe, duistere bassen de broekspijpen trillen en zorgt de alles doorsnijdende stem van Draijer dat het kippenvel in rijen van twintig op je armen zal verschijnen. In het vale licht van tientallen schemerlampen zullen wat percussiespelers en toetsenisten te zien zijn, en met een beetje geluk mevrouw Draijer zelf, vast weer gehuld in een bizarre creatie. Een van de meest imponerende optredens van Motel Mozaïque 2009 op herhaling in de grote Bravo wordt mogelijk de mooise audiovisuele show van deze Lowlands.

10. The Airborne Toxic Event, zaterdag 23 augustus, 13.00 uur, India
Boze tongen twijfelen aan de oprechtheid van de gekweld klinkende indierock met Arcade Fire-drama van The Airborne Toxic Event uit Los Angeles. En vooruit: het drama in de liedjes van frontman gaat niet over sterfgevallen of wereldleed, maar vaak over mislukte liefdes – die rotwijven ook altijd! – en opgefokte snuiters in het nachtleven van Los Angeles. Ik geloof ze wel – klein leed is ook leed -, en dat neemt niet weg dat de meeste liedjes op hun debuut lekker scherp, kort en bondig uit de hoek komen en dat stamper Sometime Around Midnight knap opgebouwd is met een fraaie orkestratie. Bovendien bleek The Airborne Toxic Event eerder dit jaar op London Calling nota bene al een strakke liveband te zijn. Een goede manier om de zaterdag mee te beginnen dus.

En het reservegetal, nummer 11: ‘surprise act’, zaterdag 22 augustus om een uurtje of 17.00
De geruchten houden ondanks een onverwachte Melkweg-show op woensdag de negentiende aan: de nieuwe band Them Crooked Vultures van Foo Fighter Dave Grohl, Queen Of The Stone Age Josh Homme en Led Zeppelin-bassist John Paul Jones komt ook naar Lowlands, ondanks dat festivaldirecteur Eric van Eerdenburg in de media zegt zelf niet te weten wie de act op zaterdag om een uur of vijf in de Grolsch-tent is. Dat is mooi bedacht, maar die uitspraak zal niet voorkomen dat een band die niet eens officieel op het programma staat wel eens voor het drukste moment in en rond de Grolsch-tent kan zorgen. Of trekt toch Grace Jones nog meer publiek op zondagavond?

We zullen het zien: alle 55.000 Lowlands-gangers veel plezier, en laat uw eigen, de alhier niet genoemde harde tips vooral achter in de comments.

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “De harde tips: 10 keer niet te missen op Lowlands 2009

  1. Freakystyle

    Eens met 1, 2 en 3. Fever Ray is megatip. Maar waar is Gang Gang Dance?

      /   Reply  / 
  2. Joris Rietbroek Auteur

    Op twaalf of iets lager? Ken de plaat niet goed, wat ik hoorde boeite me persoonlijk niet waanzinnig, maar ik hoor dat het live anders en beter is, ga zo voor Little Boots (zou het wat voorstellen) en Patrick Watson (ook mooi!, maar al heel veel te zien geweest) nog wel even kijken.

      /   Reply  / 
    1. joop

      Little Boots kun je wel overslaan. Gezien op Haldernpop, kleuterniveau qua teksten en muziek. Maar goed, ze pastte daar ook niet echt in de line-up. Misschien dat dat er ook nog wat mee te maken had.

        /   Reply  / 
      1. Frank

        De line-up van Haldernpop was geweldig, heb je daar Edward Sharpe & The Magnetic Zero’s gezien? zo ja, hoe was het?

          /   Reply  / 
        1. joop

          Ik heb alleen twee nummers op het scherm buiten bij de tent gezien. Naar het zich aan liet zien ging het publiek behoorlijk uit haar dak.
          Ach ja, festivals bezoeken is keuzes maken…. Je kunt niet alles zien, helaas.

            /   Reply  / 
  3. Emile

    Voor mij nog
    - Florence + The Machine (tegelijk met Calexico :( )
    - Opeth
    - Fanfarlo
    - Devotchka

      /   Reply  / 
  4. Richard

    Bedankt voor de tips Joris, dit helpt reuze bij het maken de altijd lastige keuzes! Briljant hoe je het allemaal weer weet te verwoorden, volgens mij zoeken ze nog leraren nederlands in het middelbaar onderwijs!

      /   Reply  / 
  5. Harry

    Ik hoor dat 2many dj’s, hoewel niet erg exotisch, op Werchter een behoorlijk goede show gaven

      /   Reply  / 
  6. Hans Vrijmoed

    ik zal van te voren nog wel even laten weten hoe de surprise act was. Hetzij met een mening over Amsterdam (polsbandje zit om) en/of over Pukkelpop (waar ik dan misschien niet meer ga kijken).

      /   Reply  / 
  7. Rockandroel!

    Kap Bambino!!!!!!!

      /   Reply  / 
  8. Sacco

    Surprise act is Status Quo

      /   Reply  / 
  9. dennis

    Babylon Circus!

      /   Reply  / 
  10. Frank

    Wat je echt moet gaan bekijken is Edward Sharpe & The Magnetic Zero’s om 16:30 in de Lima op zondag!!! http://www.youtube.com/watch?v=buQpcpQqdKo echt een aanrader!

    Babylon Circus is erg tof ja, maar zie ze al op appelpop (5min fietsen) en speelt tegelijk met Fever Ray.

      /   Reply  / 
  11. RonaldG

    Ik zou ook zeker even bij Boys Noize langshoppen!

      /   Reply  / 
  12. Mark

    We zullen d’r nooit vanaf komen….
    Surprise-act :KreziP ,met een groots comeback concert !
    Of toch Kane :(

    Ik ga mooi naar Pukkelpop ,
    veel beter en veel gezelliger dan Lowlands !
    Ambiance !
    Plus de surprise act is in Hasselt zeker Dave G. & co . !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>