Weet u nog? – Alternative Blog in november 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. In november biedt Crossing Border fraaie herfstavonden, komt The Jesus Lizard (foto) weer bij elkaar en duikt TROS Radar in de ‘vreemde wereld van concertkaartjes’.

Opvallende samenwerkingen bepalen ons nieuws in de eerste dagen van november. Na met Alicia Keys te hebben gezongen, ziet White Stripe/Raconteur Jack White het wel zitten om met Radiohead’s Thom Yorke in zee te gaan. En Engelse triphoppioniers van Massive Attack plannen de handen/pootjes ineen te slaan  met rapper Snoop Dogg. Het kan echter altijd gekker: de Zweedse herrieschoppers van The Hives nemen een kerstliedje op met Cyndi Lauper. Gewoon omdat het moest.
Naast samenwerkingen wordt onder bands het weggeven van gratis downloads van hun werk steeds populairder, gelukkig voor ons allen. Ook Black Rebel Motorcycle Club doet er aan mee en geeft het instrumentale werkje The Effect of 333 weg. Sympathiek!

Dat niet de Engelsen maar de Amerikanen heer en meester zijn in de betere muziek van 2008, werd in de eerste maanden van het jaar al duidelijk. De tweede editie van London Calling dit jaar onderstreept dat ook een beetje. Het is namelijk een eigenzinnige, harde rock ‘n rollband uit Amerika genaamd White Denim, die alle Britse broekies in Paradiso met gemak naar huis speelt. De tweede avond is noiseband A Place To Bury Strangers uit de USA onverwacht nog te gast, en deze drie heren flikken hetzelfde kunstje.

Eindelijk! Na jaren wachten is er eindelijk een goed bekeken consumentenprogramma dat eens duikt in de toestanden rond de verkoop van concertkaartjes, zoals hoge servicekosten en de nog altijd sneller dan ooit groeiende zwarthandel. Helaas, TROS Radar snijdt enkele interessante punten aan, maar vist vooral oude koeien uit de sloot, door zich hoofdzakelijk op de gebreken van Ticketservice.nl te richten, de site waar we per 1 januari als concertgangers niets meer mee te maken hebben.

Steevast garant voor mooie avonden: het Crossing Border festival in Den Haag, dat dit jaar aardig wat baarden heeft weten te strikken. De donderdag begint mooi met een vrij unieke show met Van Dyke Parks, op vrijdag is nieuwkomer van het jaar Fleet Foxes de grote attractie en op zaterdag zegevieren The Black Keys.

In de laatste week van de maand worden we zomaar vergast op enkele reunies waar een mens wel gelukkig van wordt. Wat te denken van de Britse elektronicapioniers van Orbital, die volgend jaar in ieder geval één optreden geven op een Brits festival. We hopen op meer. Nog fraaier is de hereniging van heftige noiserockband The Jesus Lizard, die zich vooralsnog beperkt tot Amerikaanse concerten. Ook hiervoor geldt: we hopen op een overtocht van dit illustere gezelschap naar Europa.

De Schotten van Franz Ferdinand pakken de promotie voor hun nieuwe, in januari te verschijnen album Tonight: Franz Ferdinand slim aan. In november worden we geregeld gevoerd met nieuwigheidjes. Eerst is daar nieuwe single met uitdagend ondertoontje Ulysses en het hoesontwerp ziet er misdadig fraai uit. Een try-out concert in de Rotterdamse Watt biedt enkele sterke momenten en nieuwsgierigmakende nieuwe nummers, maar overtuigt nog niet over de hele linie.

Opvallend bij dat concert is ook toch weer het onverstoorbare geouwehoer van de bar tot ver in de zaal. Koop je daarom een duur kaartje? Een zaal in Londen – blijkbaar is het niet helemaal iets typisch Nederlands - heeft hier wat opgevonden: bordjes in de zaal waarop iedereen dringend en niet al te vriendelijk wordt verzocht zijn of haar muil te houden als er een band op het podium staat. Welke zaal in Nederland neemt dit idee over, vragen wij ons hardop af.

Ook aan de gang in november: de geruchten rond een aanstaande Blur-reünie komen weer volop op gang, tegen eerdere berichten in komt het Schotse Belle and Sebastian eindelijk met een nieuw album, fijne ontdekking A Place To Bury Strangers scheurt zonder pardon uw trommelvliezen aan gort, het regent intussen zijprojecten door Strokes-leden, Kings Of Leon zitten opeens tot over hun oren in de kindertjes, Sigur Rós weet in kleinere bezetting nog steeds diep te imponeren in de HMH en gitariste Marnie Stern (foto) doet iets wat meer muzikantes zouden mogen doen: een ‘kissing booth’ openen om geld in te zamelen voor die uitstaande parkeerboete. Een potje kopkluiven mag voor 100 dollar.

Alternative Blog in november 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in oktober 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in september 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in augustus 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>