Weet u nog? – Alternative Blog in oktober 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. In oktober kwamen we onder meer een geflipt kunstproject tegen: een kunstenares op het idee om Kurt Cobain’s as op te roken. Ook voer voor discussie: concertkaarten worden straks uitsluitend nog online verkocht.

Het moet een heel avontuur zijn: als Nederlands bandje naar New York mogen om daar wat optredens te mogen geven. In oktober wagen Hospital Bombers, The Moi Non Plus, Bonne Aparte en Adept de oversteek over de grote plas naar New York City, voor optredens op de CMJ Music Marathon.

Een avontuur met een nieuwe alternatieve radiozender genaamd Kink FM ging in 1995 van start. In oktober vierde Kink FM aangenaam tegendraads de dertiende verjaardag, in plaats van de nadruk te leggen op het 12,5 jarig bestaan. Dat doet tenslotte iedereen al.

Over tegendraads gesproken… Kunst of kut, het scheelt maar twee letters, zo zei mijn wijze grootvader altijd al. En dat wordt maar weer eens bewezen dankzij de Duitse kunstenares Natascha Stellmach, die beweert de as van de gecremeerde Kurt Cobain in een joint op te willen roken. Uiteraard hebben we geen flauw idee of dat nu nog echt gebeurd is, dat is amper terug te vinden. We geloven er eigenlijk geen bal van. Een bijzonder idee was het wel, dat moet je mevrouw Stellmach nageven.

Krezip-fans zijn begin oktober in rouw: hun favoriete band kondigt aan er na dik tien jaar mee te stoppen. Voorlopig geeft de band rond zangeres Jacqueline Govaert nog volop concerten. Een live-voorproefje van TV On The Radio’s meesterwerkje Dear Science krijgen we in de Amsterdamse Desmet Studio’s, waar we door het kleine oppervlak van de zaal en de 3VOOR12-camera’s zowaar een wat zenuwachtige band te zien krijgen. Het maakt deze bijzondere band even heerlijk menselijk. In de kleine zaal van Watt weten de Klaxons nog niet zo te overtuigen met nieuw werk, bestemd voor een volgend jaar te verschijnen album.

Het slechtste muzieknieuws van het jaar? Dat Limp Bizkit weer bij elkaar meent te moeten komen, maakt een verdraaid goede kans op die ‘titel’. Zoals wij op z’n zachtst gezegd geen fan zijn van die band, zo zijn de Foo Fighters geen liefhebber van Republikeins presidentskandidaat John McCain. Zeker niet als de man het Foo Fighters-nummer My Hero misbruikt in zijn campagne. Dat doet de inhoud en de bedoeling van het liedje geen eer aan”, aldus de band. “Bovendien is ons geen toestemming gevraagd.”

Altijd spannend zijn onwaarschijnlijke combinaties: wisten wij veel dat het oer-Hollandse gezelschap De Kift goed bevriend was met Franz Ferdinand en Calexico? De Kift kondigt een reeks splittsingles aan met deze bands, waarin ze elkaars werk coveren. Ook een mooie samenwerking: die van Björk met Thom Yorke op een single die aandacht vraagt voor de bescherming van het IJslandse milieu. Overigens is de bijdrage van de Radiohead-frontman zo vervormd dat ‘ie amper te onderscheiden is. Gaaf nummer, dat wel.

Terwijl in datzelfde IJsland de kredietcrisis hevig om zich heen begint te slaan, reist mede-blogger Hans Vrijmoed af naar het land voor het vierdaagse festival Iceland Airwaves in hoofdstad Reykjavik. In vier volle verhalen doet hij verslag van zijn bevindingen. Ook indrukwekkend: het concert dat The Last Shadow Puppets met orkest geven in Paradiso: daar wordt volgens ons zelfs muziekgeschiedenis geschreven.   

Straks voorgoed geschiedenis: voor het postkantoor liggen om aan kaartjes voor een concert te komen. Mojo Concerts/Live Nation besluit om per 1 januari 2009 tickets uitsluitend nog telefonisch en online te verkopen, in een poging de zwarthandel een hak te zetten. Een eerste experiment pakt voor onder meer veel AC/DC-fans niet lekker uit: voor het concert van de rockband in Ahoy’ komen alleen al online in één minuut 60.000 verzoeken binnen, terwijl er voor de show in Ahoy’ 10.000 kaarten beschikbaar zijn. Toch belanden er veel kaarten voor woekerprijzen op internet, de frustratie is her en der groot. Ook omdat de servicekosten nog steeds aan de hoge kant zijn.

Ook gaande in oktober: de meningen over James Bond-themesong Another Way To Die van Jack White en Alicia Keys (foto) zijn verdeeld, De Staat uit Nijmegen mag zonder debuut-cd uit touren met dEUS in Engeland (we zien ze zelfs in Londen), My Morning Jacket-frontman Jim James lazert van een concertpodium, Hit Me TV moet op de Wallen achter de ramen, The Long Blondes – u weet wel, dat Britse bandje zonder lange blondines – gooit de handdoek in de ring. En Led Zeppelin wil per se weer touren, desnoods met een andere zanger als Robert Plant echt geen zin heeft.

Alternative Blog in oktober 2008

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in september 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in augustus 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>