Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008

Wat gebeurde er in 2008 ook al weer in alto- en indieland? Alternative Blog blikt tot en met Oudejaarsdag dagelijks per maand terug met nieuwsoverzichten. In juli maken we wat zomerse openluchtconcerten en festivaloptredens mee.

De eerste week van juli staat in het teken van enkele fraaie concerten in het Westerpark en een bezoekje aan het Belgische Rock Werchter. Radiohead zien we die week twee keer aan het werk. In het Westerpark is de band al verbluffend goed op dreef, al komt de lichtshow slecht uit de verf doordat de zon de eerste helft van het concert nog aan de hemel staat. Ook een druk babbelend publiek werkt volgens de reacties niet erg mee.

De bewolking een avondje later bij R.E.M. in Amsterdam is ook niet alles. Het concert is goed, maar niet magisch: ondanks sterke momenten hebben we de band rond Michael Stipe wel een scherper gezien. Een avond later op het Belgische Rock Werchter biedt R.E.M. al meer pit, de magische combi Sigur Rós in grote bezetting en Radiohead op de zaterdagavond vormt echter het ontegenzeggelijke hoogtepunt van het festival. Neil Young een avondje eerder volgt op de voet, op de slotdag is Nick Cave’s Grinderman de benodigde peper in de reet van een wat lauwe laatste festivaldag. Babyshambles zegde af met achteraf een originele smoes: frontman Pete Doherty wilde de bevalling van zijn kat niet missen.

Om nog terug te komen op de Westerpark-concerten: klachten van omwonenden over geluidsoverlast bij openluchtconcerten zijn van alle tijden. Maar dat het gemopper luidt dat het geluid te zacht staat om in de tuin mee te kunnen genieten, die hadden we nog niet gehoord. Voor andere Amsterdammers is Nederland te klein. Na binnen een jaar Nederland te hebben veroverd, is voor Moke (foto) de rest van Europa aan de beurt. Nog geen verhalen over gouden platen in Duitsland of iets dergelijks, maar de Amsterdamse band mocht wel fijn met vriend en grote fan Paul Weller op pad door enkele Europese landen. Ook met het Utrechtse GEM gaat het lekker: hun derde album New verschijnt ook in een aantal Europese landen.

Onder het motto ‘indrukwekkend’: een fan van mashup-DJ Girl Talk knipt en plakt honderden videoclipfragmenten achter elkaar, precies volgens dezelfde honderden muziekfragmenten die Girl Talk aan elkaar gemixed heeft. Over het betere knip- en plakwerk gesproken: Australische samplekunstenaars The Avalanches zouden na zeven jaar een terugkeer beramen, maar voorals nog is er van down under taal noch teken vernomen. Onder het motto ‘indrukwekkend stom’: Rusland overweegt serieus om ‘emo’ en de hele bijbehorende levensstijl te verbieden, want het zou aanzetten tot zelfmoord, drugsgebruik, homoseksualiteit en zo nog wat dingetjes. Niks meer over gehoord dit jaar, is vast niet doorgegaan.

Sport, muziek en animatie komen fraai samen in een promo van Gorillaz-breinen Jamie Hewlett en Damon Albarn, gemaakt voor de Olympische Spelen van dit jaar. Ook bezig met film: The Flaming Lips, die hun homevideo-epos Christmas On Mars eindelijk klaar hebben. De DVD zou verschenen zijn, het eindresultaat hebben we echter nog niet gezien. Staat op de lijst.

Ook aan de hand in juli: Sigur Rós en Björk drummen samen in actie tegen milieuvervuiling in hun thuisland IJsland, Face Tomorrow verhuist naar Excelsior Recordings, Feist duikt op in Sesamstraat, Radiohead zet een technologisch vernuftig nieuw stapje met een video bij House Of Cards, de Arctic Monkeys beginnen alweer aan een derde plaat en de lay-out van muziekcommunity Last FM verandert zo drastisch dat lang niet iedereen er blij mee is. Maar wie herinnert zich nu überhaupt nog hoe het oude uiterlijk eruit zag?

Alternative Blog in juli 2008.

Zie ook:
- Weet u nog? – Alternative Blog in juni 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in mei 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in april 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in maart 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in februari 2008
- Weet u nog? – Alternative Blog in januari 2008

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Weet u nog? – Alternative Blog in juli 2008

  1. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in november 2008 | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>