Rock Werchter 2009: tien acts die je niet mag missen

Bij vele lezers van dit blog liggen de tickets voor Rock Werchter ongetwijfeld al klaar op de keukentafel, al dan niet samen met een blokkenschema vol omcirkelde favoriete bands.

Voor wie daar nog niet is aan toegekomen of niet weet wat te kiezen uit het aanbod van 56 bands, presenteert alternative.blog de tien niet te missen bands voor Rock Werchter 2009.

Donderdag 2 juli

Wie donderdag na de lange reis en het opzetten van het tentje rustig aan wil beginnen, moet zeker eens langsgaan bij Emiliana Torrini. De Italiaans-IJslandse maakt meeslepende en bij vlagen trippy pop en prachtige folk. Het aanstekelijke Jungledrum is de laatste tijd regelmatig op de clipzenders te zien en eerder dit jaar was Torrini al heel indrukwekkend op het SPOT-festival. Uw verslaggever was nog lang na het optreden in hogere sferen. Bovendien zijn de eerstvolgende Nederlandse optredens in de uithoeken van ons land (respectievelijk op Vlieland en in Maastricht).

.. en als je er dan toch bent, blijf dan meteen hangen voor de daaropvolgende band; Fleet Foxes. Vorig jaar op Crossing Border al een van de live-hoogtepunten, en straks op Werchter gelukkig in de marquee. (Op zo’n groot buitenpodium komt het toch minder over, zoals ondergetekende vorig weekend op Hurricane heeft ondervonden.)

Laatste tip voor de donderdag, toch Oasis. Omdat het vorig jaar verschenen Dig Out Your Soul de moeite is en ze live weer in vorm zijn. Maar vooral omdat de naar verwachting vele Britten in het publiek – zeker op deze donderdag met The Prodigy en Lily Allen – er net als afgelopen januari in de HMH een onvergetelijke sing-along van zullen maken.

Emiliana Torrini – Jungle Drum



Vrijdag 3 juli

Eigenlijk veel gesneden koek op deze tweede dag; de namen op het hoofdpodium spreken voor zich. Amy Macdonald verzoop toch een beetje op het grote veld van Pinkpop, dan zou de marquee met Priscilla Ahn toch een meer onderhoudend alternatief kunnen zijn. Apart meisje dat op de ouderwets romantische manier doorbreekt; dwars door Amerika richting Los Angeles trekken en onderweg veel ploeteren in bars. Onbevangen en grappig, zoals in de video hieronder.

Na het rampzalige optreden op Lowlands 2004 gaf uw verslaggever geen stuiver meer voor een liveshow van The Streets, maar gelukkig heeft Mike Skinner z’n leven verbeterd en staat hij tegenwoordig nuchter op het podium. Vorig jaar op Roskilde dé sensatie van het weekend, toen hij op commando 70.000 mensen tegelijk hun shirt liet uittrekken. Skinner heeft aangegeven dat hij het na zijn volgende (en vijfde) album voor gezien wil houden, dus wellicht de laatste kans om de man aan het werk te zien.

Priscilla Ahn – Boob Song  (het beeld wordt na begin beter)



Zaterdag 4 juli

Sommige keuzes zijn dit weekend erg makkelijk (natuurlijk Yeah Yeah Yeahs in plaats van de meest overbodige reunie ooit), maar Rodrigo y Gabriela tegenover Regina Spektor is best jammer. Misschien een stukje van allebei? Eerst Rodrigo y Gabriela dan maar. Joris was twee jaar geleden op Pukkelpop al onder de indruk van het virtuoze gitaarduo, en ondergetekende stond datzelfde weekend een paar honderd kilometer noordelijker op Lowlands ook met open mond naar het podium te kijken. Van metalhits tot popklassiekers, verpakt in een flamenco-jasje. Sowieso leuk voor een wedstrijdje popquizzen.

… of toch liever Regina Spektor in de marquee? Niet het zoveelste zangeresje, maar een dame die door haar Russische achtergrond en moeilijke jeugd in de VS tot een wonderlijke artiest is uitgegroeid. Leest u ook vooral deze recensie over album Begin To Hope. Mooie liedjes met veel passie, en optredens vol onverwachte momenten.

Uiteraard behoeven Nick Cave and the Bad Seeds geen introductie, maar op deze derde dag van Rock Werchter zijn ze naar mijn bescheiden mening dé niet te missen band op het hoofdpodium – ook zonder gitarist Mick Harvey. Nick Cave zelf is na zijn sterke optreden met Grinderman (vorig jaar een hoogtepunt op dit festival) nog steeds ontketend – een ander woord is niet afdoende voor de taferelen die ondergetekende vorig weekend op Hurricane meemaakte tijdens bijvoorbeeld Stagger Lee.

Regina Spektor- Laughing With (Official Music Video)

Zondag 5 juli

Wie op de laatste dag van Rock Werchter nog niet te brak is om vroeg op te staan, bevelen we van harte The Hickey Underworld aan. Samen met Madensuyu, Ghinzu en The Sedan Vault de exponent van een nieuwe lichting opwindende vuige Belgenrock zoals we die al veel te lang niet hebben gehoord. In eigen land al een tijdje booming, en komend najaar bij ons in het clubcircuit. Nijdig, vlammend, opruiend, al die termen zijn van toepassing op het titelloze debuut dat onze zuiderburen alvast tot rockdebuut van het jaar hebben gebombardeerd. Voorlopig lijkt me dat een terechte conclusie.

Joris zou waarschijnlijk voor de complexe en lekkere herrie van The Mars Volta kiezen, maar wie dat niet trekt (en dat zullen genoeg mensen zijn), krijgt in de marquee hele andere koek; Lady Linn and her Magnificent Seven. Vaak vergeleken met Amy Winehouse, maar Lien “Linn” de Greef is meer jazz en minder soul. De zangeres begon ooit met het coveren van jazz-grootheden als Ella Fitzgerald, maar schrijft tegenwoordig haar eigen liedjes met nog steeds veel jazz-invloeden, maar ook ruimte voor soul en pop. Prima zondagmiddagmuziek, met een jaren dertig-sfeertje, cocktailjurkjes en strak in het pak gestoken muzikanten.

Metallica staat er zondag niet voor het eerst, en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. Nine Inch Nails waarschijnlijk wél, en daarom niet te missen. Zeker als je de woensdag erna in Amsterdam al niet kan kiezen tussen NIN in de HMH of The Mars Volta in Paradiso.

Nine Inch Nails – Head Like A Hole (Live At Reading)

Om nu echte flops en afraders te noemen is wellicht te makkelijk. Maar Dave Matthews Band kunnen we missen als kiespijn en het overlappende uurtje Black Eyed Peas / The Script is qua etenstijd zeer goed getimed. Wie net als ondergetekende de afgelopen vijf jaar al struikelde over Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs, krijgt komend weekend vast meer voor z’n geld bij respectievelijk Mogwai en Ghinzu in de Marquee.

Al met al in ieder geval een prima affiche voor dit jaar, en met de weersvoorspellingen zit het ook wel snor. Waar kijkt u het meest naar uit komend weekend? Laat het achter in de comments!

facebook share facebook share

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “Rock Werchter 2009: tien acts die je niet mag missen

  1. Harry

    Tot nu toe ziet Rock Werchter er beter uit dan Lowlands. Ik vrees dat ik het verkeerde kaartje heb gekocht..

      /   Reply  / 
  2. Zwammer

    Op Lowlands staan juist veel leukere namen.

      /   Reply  / 
    1. Mo

      Een vergelijking tussen Rock Werchter en Lowlands is m.i. niet geheel terecht vanwege de vele gevestigde namen op Werchter. Een vergelijking tussen Lowlands en Pukkelpop lijkt me meer op z’n plaats. Tot dusverre met Pukkelpop als winnaar.

        /   Reply  / 
  3. hans

    Pardon!! Dave Matthews Band lings laten liggen?
    Vriend, ik zal het eens uitleggen. Buiten metallica heeft niemand anders zoveel albums verkocht als DMB in het totaal(30miljoen). Dus klein kan je ze niet noemen. Ze verkopen met gemak stadiums van 30.000 man uit in Amerika. Ok, hier zijn ze nog klein, maar dat komt wel. En als je geen solo’s kan aanhoren, dan ben je geen muziekliefhebber.
    Ok?!
    Wel, DMB speelde in 2007 in vorst nationaal voor een volle zaal een 3u lang durende set, zonder pauzes. En dat allemaal voor een bedrag van €40. Noem maar nog eens een groep die dat doet!

      /   Reply  / 
    1. Bas

      Veel albums verkopen = goeie muziek maken = een enerverende live show geven?

        /   Reply  / 
      1. Geluksknikker

        Dave Matthews Band is saai in het kwadraat. Ik zag ze een paar jaar terug op pinkpop, maar vond het echt van een zoetsappig mainstream amerikaans softrock gehalte, zoals het simpelweg niet door heel veel muziekliefhebbers in Europa gewaardeerd wordt. En die miljoenen albums die ze verkocht hebben, zijn wel bijna allemaal in Amerika verkocht en dat is niet voor niets…….

          /   Reply  / 
  4. hans

    En van die albums bedoelde ik op rock werchter hé. Metallica en DMB zijn de groepen op rock werchter die het meeste albums verkocht hebben in het totaal

      /   Reply  / 
  5. Alexander

    Waarom FF overslaan als ze sinds 5 jaar een nieuw album hebben? (Even vanuitgaande dat je ze niet op afgelopen LL hebt gezien). Ik heb het optreden van FF gisteren op BBC3 gezien op glastonbury en blijft toch geweldig.
    Af en toe gaan jullie echt teveel uit van het idee “als het bekend is dan is het k.t en als het onbekend is dan is het wel geniaal”

      /   Reply  / 
    1. Bas

      Dat zegt-ie toch niet!? Misschien is het leuk om eens iets anders te zien! Dat is toch iets heel anders dan “als het bekend is dan is het k.t en als het onbekend is dan is het wel geniaal”. Je gaat toch niet lopen ontkennen dat Franz Ferdinand de afgelopen jaren erg veel in Nederland & België is geweest? Het zijn niet voor niet ‘tips’. Een tip voor mensen die Franz Ferdinand bijvoorbeeld wél op Lowlands, in Watt of in Paradiso gezien hebben is om eens iets anders te gaan bekijken. Zoals bijvoorbeeld leuke bands als Ghinzu of Mogwai. Doe ermee wat je wilt, zou ik zeggen. Franz Ferdinand heeft die tip niet nodig, want iedereen weet wel dat je een degelijke en leuke festivalset aan ze kunt overlaten.

        /   Reply  / 
      1. hj

        Wat Bas zegt. Kaiser Chiefs maken er ook altijd een feestje van, maar dat weet iedereen ondertussen wel en hoeft dus niet getipt te worden. Bovendien heeft iemand die af en toe festivals bezoekt ze al minstens 2x gezien – net als Franz Ferdinand. Doet niets af aan de kwaliteit, maar wel aan het must-see-gehalte.

        Daarbij: Nick Cave is ook bekend, maar die staat weer wel in het tiplijstje. Ik neem aan mede omdat hij veel minder vaak langskomt.

        Ghinzu is geweldig overigens.

          /   Reply  / 
  6. Koeno

    Röyksopp is ook heerlijk :)

      /   Reply  / 
    1. Alexander

      Ook zeker mijn tip!

        /   Reply  / 
  7. Fitz

    Wordt toch echt Mastodon voor mij ipv Hickey Underworld.

      /   Reply  / 
  8. Baran

    Deze blog gaat downhill, dat blijkt hieruit.

      /   Reply  / 
    1. Bas

      Leg uit :)

        /   Reply  / 
  9. Gijs

    Voor mij gaat hij niet downhill..
    Ik lees deze blog elke dag met veel plezier! Snel, goed geschreven en vooral ook betrouwbaar!

      /   Reply  / 
  10. Robinski

    Ik ga juist wel kijken naar DMB en The Script en Jason Mraz uiteraard al is het jammer dat Jason Mraz dit jaar waarschijnlijk weer met band staat. In 2007 was het een stuk leuker om hem acoustisch te horen op RW en in Paradiso.

      /   Reply  / 
  11. Pierre

    Ben alvast mijn tent bij as adventure gaan halen, coole promo

      /   Reply  / 
  12. Pieter

    Ghinzu is een Waalse band.

      /   Reply  / 
    1. Hans Vrijmoed Auteur

      scherp! Aangepast.

        /   Reply  / 
  13. tom

    Ik kijk vooral uit naar Fleet Foxes, Elbow, Coldplay, White Lies en stiekem de kansloze Limp Bizkit.
    Van Metallica word ik onderhand echt moe. Misschien een jaartje niet is mijn advies. Maar ja, dan kunnen we voor de file naar huis…

      /   Reply  / 
  14. Niek

    Sorry, wat een onzin zeg je weer over DMB….. ok het is amerikaans (hoewel Dave een zuid-afrikaan is) maar om nou te zeggen mainstream.. nee dan heb je het nog niet echt geluisterd.. als je jams van een kwartier mainstream noemt, nou ja, de discussie aangaan is nutteloos het blijft een kwestie van smaak. maar mainstream is een term, en daar valt dmb niet onder..verre van zelfs!

      /   Reply  / 
    1. Geluksknikker

      Ik ben toen op Pinkpop gelukkig verschoond gebleven van jams van 15 minuten. Mainstream is dat misschien niet, maar oubollig dan? Maar zoals je terecht zegt, ieder zijn ding en ik gun je van harte je plezier bij Dave Matthews, voor mij symboliseerde dat optreden toen op Pinkpop alles, waar ik juist niet naar op zoek ben in (live)muziek, of niets van alles waar ik juist naar op zoek ben in (live) muziek, zo je wel……………

        /   Reply  / 
      1. Niek

        ik ben het met je eens dat het optreden op Pinkpop niet goed was.. dat was zelfs een slecht optreden. Zo eerlijk ben ik dan ook wel weer. De avond voor het pinkpopoptreden stonden ze in de Vorst Nationaal in Brussel, en dat optreden was wel heel erg goed. Maar goed, op werchter zul je me niet zien, ik zie DMB in de hmh.. daar zullen ze dan wel weer 3u op gaan treden.

          /   Reply  / 
  15. Pingback: Iedereen klaar voor een bloedjehete Rock Werchter? Veel plezier! | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>